Οι μολύνσεις από κορωνοϊό στη Μεγάλη Βρετανία επιταχύνουν περισσότερο μεταξύ των εμβολιασμένων παρά όσων δεν έχουν λάβει κάποια προστασία από την Covid-19, γράφουν οι Financial Times. Η έρευνα της Zoe Covid, που επικαλούνται, αποφαίνεται παράλληλα ότι ο ρυθμός μολύνσεων μεταξύ των μη εμβολιασμένων είναι τρεις φορές μεγαλύτερος.

Η έρευνα στηρίζεται σε ένα εκατομμύριο εβδομαδιαίες αναφορές από application καταγραφής συμπτωμάτων. Υπολογίζει ότι 19.228 ημερήσιες αναφορές συμπτωμάτων μεταξύ μη εμβολιασμένων έναντι 5.982 μεταξύ όσων έχουν μερικώς ή πλήρως εμβολιαστεί.

Οι εβδομαδιαίες μολύνσεις, όμως, αυξάνουν ταχύτερα μεταξύ όσων έχουν λάβει δόση, με τις περιπτώσεις αυτές να κινούνται με αύξηση 49% έναντι 27% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού είναι στο 1,1, κάτι που σημαίνει ότι 10 μολυσμένοι μολύνουν 11 ανθρώπους.

Ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίου, που κάνει την έρευνα, δηλώνει ότι οι μολύνσεις φαίνεται να έχουν κορυφωθεί σε περιοχές όπως η βορειοδυτική Αγγλία, όπου η μετάλλαξη Δέλτα βρήκε νωρίς «πάτημα».

«Ενώ οι μολύνσεις από Covid-19 είναι πολλές, είναι καθησυχαστικό ότι οι εμβολιασμοί προστατεύουν τους ευάλωτους και οι νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν πολύ χαμηλά», επισημαίνει.