του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Κατανοούμε ότι μερικές φορές δείχνει σαν να επαναλαμβανόμαστε από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά πως μπορείς να “κρύψεις την χαρά σου” όταν “υπηρετείς” έναν Θεσμό σε περισσότερο από τα μισά χρόνια της ζωής σου και καταφέρνεις να δεις την επιστροφή των μεριδιούχων σε αυτόν, μετά από μία τουλάχιστον 15ετία.

Μιας και ζούμε ποδοσφαιρικές ημέρες λόγω Euro, είναι σαν να συμβαίνει μία ολική επαναφορά της Εθνικής Ελλάδας στις δοξασμένες αναμετρήσεις του 2004 και στην τότε αναπάντεχη κατάκτηση του κυπέλου. Η ποδοσφαιρική Εθνική δεν βρίσκεται σε αυτό το EuroCup. Οι 14 Ελληνικές ΑΕΔΑΚ, όμως, βρίσκονται εδώ και παραμένουν δυνατές. Η ανάκτηση, μάλιστα, της επενδυτικής εμπιστοσύνης δεν είναι τυχαία, διότι – όχι μόνον – άντεξαν στην 10ετή οικονομική κρίση (ειδικότερα δε στα μέχρι πρότινος capital controls), αλλά “έχτισαν σε μεγαλύτερο βάθος τα θεμέλιά” τους, έτσι ώστε όταν έρθει η “ικανοποίηση των συνθηκών” να δείξουν τον δρόμο προς τις κεφαλαιακές τοποθετήσεις μέσω συλλογικών επενδύσεων και να είναι καθόλα έτοιμες για την διαχείριση των τοποθετήσεων αυτών.

Η εβδομάδα που διανύσαμε, όχι μόνον, διατήρησε τον υψηλό όγκο εισροών που παρατηρούμε στη διάρκεια της χρονιάς, αλλά τον ενέτεινε ακόμη περισσότερο, καθώς άγγιξε τα 83,406 εκατ. € (σημείωση, ότι, είναι η εβδομάδα με την μεγαλύτερη αξία εισροών από την έναρξη του έτους), με παράλληλη αύξηση μεριδίων 1,26%.

Το εν λόγω θετικό ισοζύγιο, σε συνδυασμό με τη θετική 0,91% μέση απόδοση της αγοράς, οδήγησαν σε εβδομαδιαία άνοδο της κεφαλαιοποίησης κατά 181,991 εκατ. € (ή ποσοστιαία κατά 1,91%) και οδήγησαν τη συνολική αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σε νέα υψηλά έτους. Ως εκ τούτου, το Ενεργητικό, εντός του έτους 2021, ήδη έχει διαμορφωθεί  στα 9,700 δις €, καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση 19,85% ή εναλλακτικά σε απόλυτα νούμερα 1,606 δις €. Ο δε όγκος εισροών – όχι μόνον ξεπέρασε με σχετική άνεση το ένα δις € – αλλά ανέρχεται στα 1,098 δις €. Ο Ιούνιος, όλα δείχνουν, ότι από πλευράς εισροών ίσως αποδειχθεί ο καλύτερος μήνας του εξαμήνου, καθώς στο πρώτο του μισό καταγράφει τοποθετήσεις σε μερίδια αξίας 156,053 εκατ. €. Ευχή όλων μας είναι να μην διαταραχθεί αυτό τα επενδυτικό κλίμα στο υπόλοιπο διάστημα της χρονιάς – ‘η ακόμη καλύτερα (ει δυνατόν) για τα προσεχή έτη.

Επιστροφή στα της εβδομάδας και στην “τσέπη” των μεριδιούχων, η οποία “έκλεισε με χαμόγελα”, με τις 19 κατηγορίες των Α/Κ να σημειώνουν (σχεδόν) στο σύνολό τους κέρδη (δεύτερο 7ήμερα στη σειρά). Σε μέση ενίσχυση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 3,05%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 2,40%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών, όπως και τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής, με το ίδιο ποσοστό 1,67% και τέλος τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,21%.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζουν να ‘μαγνητίζουν” τα βλέμματα των μεριδιούχων, με νέες εισροές 37,453 εκατ. € (από την αρχή του έτους μετρούν 299,598 εκατ. €). Αμέσως επόμενη κατηγορία τα Funds of Funds Μικτά με 19,079 εκατ. € (είναι η κατηγορία που ουσιαστικά “κλέβει την φετινή παράσταση”, με τοποθετήσεις μέχρι στιγμής, αξίας 297,341 εκατ. €). Υψηλές, επίσης, αγορές στα Μικτά Α/Κ με 7,555 εκατ. € (η τρίτη κατηγορία σε μέγεθος εισροών για το 2021, με αγορές μεριδίων 211,202 εκατ. €).

 ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ