Tο 1,1 δισ. χρηματιστηριακή αξία, που “εξαερώθηκε” στην συνεδρίαση της Παρασκευής (21/ Μαϊου) στην κυκλοφορία, και μόνο, της πληροφορίας πως η Alpha Bank εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου ήρθε να βάλει “φρένο” στην πορεία προς τις 1.000 μονάδες. Δεδομένου, ότι μόνο από την Alpha Bank η αποτίμηση μειώθηκε κατά 600 εκατ. επανάφερε τις επιφυλάξεις των επενδυτών κατά πόσον την κίνηση της Alpha Bank θα μπορούσε να ακολουθήσουν η Eurobank ή η Εθνική ή και οι δύο κάποια στιγμή, μέσα στο 2021. Η αυξημένη βαρύτητα των 4 συστημικών τραπεζικών στην διαμόρφωση της στάθμισης των χρηματιστηριακών δεικτών είχε ως άμεση συνέπεια την διόρθωση της αγοράς προς τις 850 μονάδες με εκροές από την πλειονότητα των blue chips, καθώς funds και επενδυτικά χαρτοφυλάκια έσπευσαν να “κλειδώσουν” ρευστότητα.

Είναι ενδεικτικό, πως Δευτέρα (24/5) -Τρίτη (25/5) που σε Νέα Υόρκη, Ευρώπη και αγορές της Ασίας συνεχίστηκε η άνοδος στην Αθήνα επικρατούσαν οι πωλητές, με σημαντικές μάλιστα απώλειες και σε blue chips (Mytilineos, Jumbo, OTE, Lamda Development, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.) αλλά και σε τίτλους-σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το προηγούμενο της Πειραιώς, το επικείμενο της Alpha Bank ανέβασε στα ύψη την επιφύλαξη των επενδυτών, εξέλιξη που “πλήρωσαν” οι μέτοχοι της Εθνικής, καθώς η τιμή της μετοχής διόρθωσε 4% (στα 2,35 ευρώ). Η χρηματιστηριακή κοινότητα μπορεί να ήταν προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ΑΜΚ αλλά όχι σε άμεσο χρόνο, με ενδεικτική την ανάλυση της Meritt χρηματιστηριακής, που εδώ και καιρό προειδοποιούσε ότι “…όλες οι τράπεζες χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου, λόγω της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογίας…”. Αίφνης μέσα σε μία-δύο συνεδριάσεις χρηματιστηριακές εμφανίστηκαν “ουδέτερες” για τον κλάδο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν την στάση τους σε “θετική” , μετά τις ΑΜΚ. Δηλαδή όταν θα έχουν ενισχυθεί άμεσα με “φρέσκα επενδυτικά κεφάλαια”.

Την προοπτική των ΑΜΚ την προωθούν επίμονα τα αμερικανικά επενδυτικά σπίτια, αρχής γενόμενης με την Goldman Sachs (στην περίπτωση της Πειραιώς) με την JP Morgan να ακολουθεί (Alpha Bank) και τη Morgan Stanley με ανάλογη τακτική (Εθνική). Αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου είτε αναδόχου έκδοσης τα αμερικανικά σπίτια μπορούν και “πλασάρουν” σε τελικούς πελάτες τους, σε άλλα funds “ελληνική προοπτική” σε χαμηλές τιμές (κεφαλαιοποιήσεις). Ενδεικτικό το γεγονός, πως η Alpha Bank έχει περιορισθεί στα 1,67 δισ (*), με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εύκολη.. προσβασιμότητα των funds. Το παιχνίδι των ξένων οίκων με τις τράπεζες δεν είναι καινούργιο, μόνο που αυτή την φορά επιδόθηκαν -αρχικά- σε ένα γαϊτανάκι θετικών εκθέσεων, αναβαθμίζοντας τιμές-στόχους ωθώντας τις αποτιμήσεις σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Για να κάνουν- τελευταία- στροφή εγείροντας επιφυλάξεις για την ποιότητα των κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Τελευταία ήταν η JP Morgan (18/5) που όλως συμπτωματικώς είναι ο ένας από τους δύο συμβούλους της όλης διαδικασίας (ο άλλος είναι η Goldman Sachs, που είναι σύμβουλος και του ελληνικού Δημοσίου).

(*) με αποτίμηση Παρασκευής 28/5.

 

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 01/06/2021