Την ιδέα «σπάστε» τα στεγαστικά δάνεια προτείνουν στους τραπεζίτες από τη Φραγκφούρτη. Το ιρλανδικό μοντέλο split  mortgage συστήνουν ωε πετυχημένη επιλογή. Σύμφωνα με το iιρλανδικό μοντέλο,  ο δανειολήπτης που βρίσκεται σε αδύναμη θέση έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το 70,80,90 % του δανείου του ενώ το υπόλοιπο ποσό διαγράφεται από την τράπεζα.

Την επίσπευση των προσπαθειών από τις τράπεζες για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών  –ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση των stress tests–  επισημαίνουν πηγές, οι οποίες επικροτούν την σημαντική συμβολή των τραπεζικών ιδρυμάτων ως προς τα NPL’S, εκτιμώντας πως τα πράγματα βαίνουν θετικώς ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

e-auctions

Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναφέρουν ότι έχουν πολύ μικρό διάστημα που λειτουργούν κανονικά και ως εκ τούτου «είναι νωρίς ακόμη για να γίνει απολογισμός αυτού του εργαλείου». Οι ενδείξεις, πάντως, είναι θετικές, κυρίως επειδή μεγάλο ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών έχει κινητοποιηθεί υπό τον φόβο του πλειστηριασμού.

Ακίνητα προς δημοπρασία

Ερωτηθείσες για το εάν εμπνέει ανησυχία το γεγονός ότι οι ίδιες οι τράπεζες αγοράζουν τη συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων που βγάζουν στο «σφυρί», οι ίδιες πηγές διαμήνυσαν ότι το ζητούμενο δεν είναι «να γίνουν οι τράπεζες εταιρείες real estate» και θα πρέπει να έχουν καταστρώσει συγκεκριμένα και στερεά κίνητρα ρευστοποίησης αυτών των ακινήτων.

NPL’S

Για τις πωλήσεις NPLs σε «πακέτα», οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και θα πρέπει να συνεχιστούν, καθώς οι τράπεζες δεν είναι εξειδικευμένες στην ανάκτηση των επισφαλών και είναι σκόπιμο να κάνουν ανάθεση των χαρτοφυλακίων τους σε τρίτες εταιρείες (funds) που είναι εξειδικευμένες σε αυτές τις διαδικασίες.

Τέλος, για  το ενδεχόμενο της ανακεφαλαιοποίησης, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να εξετάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο τώρα που ξεπεράστηκε ο σκόπελος των stress tests.