Eίναι Έλληνας στην καταγωγή, από τη Λακωνία, ομογενής, τρίτης γενιάς, του οποίου ο παππούς (τραπεζίτης στη Σμύρνη και την Αθήνα) μετανάστευσε στην Αμερική τον προηγούμενο αιώνα.
Άλλαξε το όνομά του από Παπαδημητρίου σε Dimon όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ.
Ο Jamie Dimon είναι -κατά γενική ομολογία- ο σημαντικότερος τραπεζίτης της εποχής μας.
Δεν είναι απλά ο μοναδικός από τους τραπεζίτες της Wall Street που επιβίωσε από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, είναι και εκείνος που κατάφερε να αυξήσει το κύρος και την επιρροή του.
Άπαντες κρέμονται από τα χείλη του. Πριν από δύο 24ωρα κοινοποιήθηκε η -66 σελίδων- ετήσια επιστολή του CEO της JP Morgan σε αμερικανικά ΜΜΕ και οι προβλέψεις έχουν την σημασία τους.
Όπως εκτιμά το μεγαλοστέλεχος, οι καλές εποχές θα κρατήσουν τουλάχιστον έως το 2023, καθώς η συσσώρευση των αποταμιεύσεων, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, η περισσότερη ποσοτική χαλάρωση και το τέλος της πανδημίας που θα έρθει με τους εμβολιασμούς, θα φέρουν τουλάχιστον δύο χρόνια οικονομικής ευφορίας.
Χαρακτήρισε τις fintech ως «τεράστιες ανταγωνιστικές απειλές» για τις τράπεζες.
«Οι τράπεζες … αντιμετωπίζουν εκτεταμένο ανταγωνισμό από τη Silicon Valley, τόσο με τη μορφή εταιρειών fintechs όσο και με τη Big Tech», και «αυτό είναι εδώ για να μείνει».
Οι εταιρείες Fintech, συγκεκριμένα, «σημειώνουν μεγάλα βήματα στην δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών ψηφιακής και φυσικής τραπεζικής», δήλωσε ο Dimon. «Από τα δάνεια έως τα συστήματα πληρωμών έως τις επενδύσεις, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην ανάπτυξη εύχρηστων, διαισθητικών, γρήγορων και έξυπνων προϊόντων».
Αυτός, εν μέρει, είναι ο λόγος «οι τράπεζες διαδραματίζουν ολοένα και μικρότερο ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε.
Επίσης εκτίμησε ότι:
Αναμένει ότι το 10% των υπαλλήλων της JPMorgan θα εργάζεται μόνιμα από το σπίτι.
Η εξ’ αποστάσεως εργασία που διευκολύνθηκε από Zoom και Cisco θα επιταχύνει την μείωση των ακινήτων της τράπεζας
Ανησυχεί για το μέλλον της Αμερικής
O -ελληνικής καταγωγής- επικεφαλής της JPMorgan, Jamie Dimon, φιγουράρει στην κορυφή της λίστας του περιοδικού CEOWORLD με τους 100 καλύτερους CEO, ανεξαρτήτου κλάδου δραστηριοποίησης.
Ο ίδιος συμπεριλήφθη στους καταλόγους του περιοδικού Time 2006, 2008, 2009 και 2011 των «100 πιο σημαντικών ανθρώπων στον κόσμο».
Ύψιστο κατόρθωμά του δεν υπήρξε μόνο το γεγονός πως έφτασε στην κορυφή κι έγινε ίσως ο σημαντικότερος τραπεζίτης των ΗΠΑ, αλλά και ότι κατάφερε να γίνει ο άνθρωπος που έσωσε τη Wall Street, όταν οι τράπεζες κατέρρεαν η μία μετά την άλλη.
Είναι ένας από τους λίγους διευθυντές τραπεζών που έγινε δισεκατομμυριούχος λαμβάνοντας πακέτα αμοιβών υψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο CEO στις Ηνωμένες Πολιτείες.