Του Νίκου Σακελλαρίου

Oι δείκτες φερεγγυότητας Solvency II (SCR και MCR) των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα για το 2017 ήταν βελτιωμένοι κατά 15-20% περίπου μεσοσταθμικά (ανάλογα δηλαδή και  με τα μεγέθη των εταιρειών ) σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας.  Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και χωρίς τα μεταβατικά μέτρα, οι δείκτες των εταιρειών είναι σαφώς υψηλότεροι από τους αντίστοιχους περυσινούς.

Μία  εξέλιξη που σίγουρα ικανοποιεί και την Τράπεζα της Ελλάδας που βλέπει ότι οι εταιρείες  εναρμονίζονται με την φιλοσοφία της EIOPA και της Ε.Ε. που δίνουν προτεραιότητα στα αυξημένα ίδια κεφάλαια (αποθέματα) σε σχέση με τους λοιπούς δείκτες.

Σε ότι αφορά την τελευταία διαπίστωση, είναι εμφανές ότι πολλές εταιρείες (ελληνικές και ξένες) προτίμησαν να μειώσουν την κερδοφορία τους προκειμένου να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Interamerican, η οποία ανέβασε τον δείκτη SCR σε πολύ υψηλά επίπεδα (άνω του 180%) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2016),  αλλά και γενικότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες μεικτές εταιρείες της αγοράς , θυσιάζοντας όμως  μέρος της κερδοφορίας της.  Άλλες εταιρείες θυσίασαν τα μερίσματαστους μετόχους τους προκειμένου να αυξήσουν τους δείκτες φερεγγυότητας τους.

Στην βελτίωση της εικόνας των δεικτών των Solvency II οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πορεία των επενδύσεων το 2017 και στο ράλι των ελληνικών ομολόγων. Τα έσοδα των επενδύσεων χαρτοφυλακίου έδωσαν σημαντικές υπεραξίες βελτιώνοντας σε σημαντικό βαθμό και την καθαρή θέση των εταιρειών.

Από εκεί και πέρα, οι περισσότερες εταιρείες εκμεταλλεύθηκαν  τις τιμολογιακές μεταβολέςστα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης αυτοκινήτου και στην βελτίωση (σε αρκετές περιπτώσεις) του τεχνικού αποτελέσματος με την μείωση του loss ratio.

Υπολογίζεται ότι –πάντα μεσοσταθμικά – το loss ratio στον κλάδο αστικής ευθύνηςαυτοκινήτου έχει διαμορφωθεί  κάτω από το 80% στο σύνολο της αγοράς. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί και η μείωση σε πολλές περιπτώσεις του λειτουργικού κόστους και των διοικητικών εξόδων.

 

Πηγή: Insuranceworld.gr