To Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF) αλλάζει τα πάντα στο τραπεζικό μας σύστημα. Αλλάζει ολοκληρωτικά τα κριτήρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Το νεοσυσταθέν Συμβούλιο Ρευστότητας, επιβάλλει νέα ειδικά κίνητρα για δάνεια, συμμετοχές ιδιωτών και μεγέθυνση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.

Η ανάγκη απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης επιβάλει μια νέα στρατηγική ώστε οι χρηματοδοτήσεις να στηρίζουν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο ταυτίζεται με εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων, κινήτρων και εργαλείων που στηρίζονται στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης και της Ε.Ε.
Ως ημερομηνία έναρξης προσδιορίζεται ο Ιούνιος, με την είσπραξη των πρώτων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι τράπεζες οφείλουν να αλλάξουν τις εσωτερικές τους δομές, με στόχο να ξεφύγουν από τα λεγόμενα “εύκολα” δάνεια.

  • Κριτήριο πλέον δεν θα είναι μόνο το μέγεθος της επιχείρησης ή του επιχειρηματικού σχεδίου ή της μελέτης βιωσιμότητας.

Πέραν αυτών θα εξετάζεται το εάν η χρηματοδότηση εντάσσεται στο νέο ευρωπαϊκό μοντέλο που έχει δύο πυλώνες:

  1. ψηφιακός μετασχηματισμός (Digital transformation) και
  2. πράσινη ανάπτυξη με στήριξη της κοινωνίας και επιβράβευση της εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental, Social, and Governance ή ESG).

Οι επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν επίσης.

  • Ο ιδιωτικός τομέας, μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στο παραπάνω ευρωπαϊκό μοντέλο προκειμένου να είναι μπορούν να χρηματοδοτηθούν φθηνά και γρήγορα.

Μία νέα δέσμη κινήτρων και εργαλείων δημιουργείται για την ενίσχυση των κεφαλαίων, της ρευστότητας και της μεγέθυνσης των εταιρειών όχι μόνο μέσω δανείων, αλλά και μέσω συμμετοχών.

Οι συμμετοχές αυτές, για παράδειγμα, θα μπορεί να είναι η συμμετοχή μιας τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης ή ενός επενδυτικού σχήματος, αντί για δανεισμό. Επίσης, θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή ενός άλλου ιδιώτη ή ιδιωτικού κεφαλαίου στο επιχειρηματικό σχήμα.

  • Επιπλέον, στις συμμετοχές και τις συνέργειες δεν θα αποκλείεται και η χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού (πχ απευθείας την εταιρεία ή στο επενδυτικό σχήμα που θα συμμετέχει στην εταιρεία), αλλά και η άντληση κεφαλαίων μέσω της κεφαλαιαγοράς.

Όσον αφορά τα νοικοκυριά, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθεροι επαγγελματίες θα δίνεται έμφαση στη χρηματοδότηση και την επιλεξιμότητα προγραμμάτων με πράσινο αποτύπωμα, όπως τα προγράμματα “Εξοικονομώ”, σε προγράμματα που ενισχύουν την ψηφιοποίηση, το θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία (πχ κατά της φτωχοποίησης) και της εταιρικής διακυβέρνησης (διαφάνεια και λογοδοσία).

Θα αποκλείονται από τη φθηνή χρηματοδότηση του RRF επενδυτικά σχέδια που δεν πληρούν τα κριτήρια του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις (“ζόμπι”) θα έχουν δύο επιλογές:

  • επιστροφή στη βιωσιμότητα με ίδιες πρωτοβουλίες και αποπληρωμή των κόκκινων δανείων τους και αλλαγή του μοντέλου τους

ή

  • ένταξη στον νέο πτωχευτικό νόμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ