Δύο ασύνδετες μεταξύ τους περιπτώσεις έρχονται να καταδείξουν, πως ελληνική καινοτομία και υπάρχει και θα μπορούσε, με τα κατάλληλα κίνητρα, να αποτελέσει μία από τις διεξόδους για την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Συνακόλουθα, για τον επαναπατρισμό εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, που τα τελευταία χρόνια υποχρεώθηκε να μεταναστεύει.

Από τη μία, η περίπτωση της Sunlight, με την διοίκηση του ομίλου να αποφασίζει- τελικά- να επενδύσει στην Ελλάδα για την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων μπαταριών τεχνολογιών λιθίου. Υψος επένδυσης 105 εκατ., με τα 49,9 εκατ. να καλύπτονται από το ΕΣΠΑ (προφανής η χρησιμότητα του). Επένδυση, που φέρνει την ελληνική εταιρεία μεταξύ των κολοσσών ανταγωνιστών της (Tadiran, Duracell, Energizer, Varta, Panasonic, Saft, Camelion κ.α ) σε έναν τομέα που προορίζεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

Το γεγονός, και μόνο, πως το Βερολίνο πίεζαν την Sunlight να επενδύσει στην Γερμανία (όπου λειτουργεί θυγατρική της) καταδεικνύει την σπουδαιότητα της.

Από την άλλη, η ΜΕΤΚΑ, που έχει αναπτύξει (στην Νιγηρία) ανάλογο έργο- υβριδικό για παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου, με τεχνολογία Battery Energy Storage System και μπαταρίες li-ion. Πρόκειται, αν όχι για το πρώτο, αλλά από τα πρώτα παγκοσμίως που χρησιμοποιούν τέτοιες μπαταρίες σε πάρκο για αποθήκευση ενέργειας και μάλιστα off grid, με καλή απόδοση. Μία σύμπραξη θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην βιομηχανία και την κατασκευή.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 22/12/2020