του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

To διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας δεν έδωσε το καθεστώς του «αποκλειστικού συνομιλητή» στην κινεζική Fosun, τον δεύτερο πλειοδότη του διαγωνισμού για την απόκτηση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Έπειτα από 3 ώρες συνεδρίασης, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε ότι πρέπει να επανεκκινήσει την υφιστάμενη διαδικασία για την πώληση της Ασφαλιστικής, ανοίγοντας το data room για την άντληση επικαιροποιημένων στοιχείων σε δύο από τους τρεις υποψήφιους αγοραστές, της προηγούμενης φάσης του διαγωνισμού.

Fosun και Gongbao θα προσπαθήσουν θα πλειοδοτήσουν για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής με βάση, όχι μόνο το υψηλότερο τίμημα, αλλά κυρίως τα εχέγγυα αξιόπιστης λειτουργίας και ανάπτυξης του θεσμού, δεδομένης της ηγετικής θέσης στην ελληνική αγορά.

H απόφαση του Δ.Σ. της Εθνικής ελήφθη παρά την εισήγηση του μεγαλομετόχου της τράπεζας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που φερόταν να προκρίνει την έναρξη μιας νέας διαγωνιστικής διαδικασίας. Ενας νέος διαγωνισμός, ωστόσο, θα είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής προς το τέλος του έτους ή και αργότερα.

Η απόφαση του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας δείχνει πως ο μέτοχος της ΕΘΝΙΚΗΣ Ασφαλιστικής θέλει να αποφύγει το ρίσκο μιας νέας καθυστέρησης στο εγχείρημα, μετά το «ναυάγιο» της πρώτης φάσης του διαγωνισμού με την Exin, θέλοντας αυτή τη φορά να κλείσει η διαδικασία εντός διμήνου.

Η ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας, με το συνολικό μερίδιό της να διαμορφώνεται στο 15,47% (21,24% στον Κλάδο Ζωής και 9,84% στους Γενικούς Κλάδους). Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση της κερδοφορίας το 12μηνο του 2017 κατά 27,9%, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 73,9 εκατ. ευρώ. Θεαματική πορεία κατέγραψε και το δίκτυο Bancassurance, όπου σημειώθηκε άνοδος στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 28,3%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ