Αφειδώς η ρευστότητα, οι διευκολύνσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Αθήνα και το εγχώριο banking: Και τι δεν έχει κάνει η Φραγκφούρτη προκειμένου να (υπό) στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, ακόμη και με δράσεις και πρόνοιες που παρέκκλιναν από τα συστημικά πλαίσια του κανονιστικού της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν θα τα απαριθμήσω, τα γνωρίζετε και τα γνωρίζουμε, όπως τα γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Πρώτοι και καλύτεροι, θα έλεγα.

Ωστόσο, ενώ η γραμμή Φραγκφούρτη-Αθήνα είναι συνεχούς ροής, κάπου στην πρωτεύουσα φαίνεται πως ορθώνονται εμπόδια, αναδύονται φραγές και μέρος μόνο, πολύ μικρό θα έλεγα, φτάνει στη «δεξαμενή» κεφαλαίων απ’ όπου θα «υδροδοτούνταν» επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε μια πραγματική οικονομία και αγορά «στεγνές» από ρευστό, κεφάλαια κίνησης κ.λπ. Οι επαγγελματίες γνωρίζουν, εξ ιδίοις όμμασι το τι γίνεται, επί της ουσίας, στην αγορά.

Η ΕΚΤ, μεταξύ όλων των άλλων δράσεων στις οποίες προχώρησε, ενεργοποίησε και τα περίφημα Targeted Longer-Term Refinancing Operations, μηχανισμό παροχής ρευστότητας με μηδενικό (αν όχι αρνητικό) κόστος (*) που εδώ και περίπου 18 μήνες συντηρεί το σύστημα (**).

Για το εγχώριο banking, που έχει αντλήσει περισσότερα από 30 δισ. σε ένα έτος, αλλά και τα προγράμματα τιτλοποιήσεων, καλύπτουν, προς ώρας, τα προβλήματα, αλλά με βαθιά «πληγωμένη» την επιχειρηματικότητα.

Τη ρευστότητα αυτή, ενώ έχουν υποχρέωση (δέσμευση) να τη διοχετεύουν στην αγορά, οι τράπεζες την εγγράφουν στο ενεργητικό τους και τη διακρατούν ως ρευστότητα.

Η χρηματοδότηση προς την επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία, δίνεται με φειδώ, βασανιστική (για την οικονομία), εξαντλητική φειδώ.

Πόσες φορές δεν ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τους επικεφαλής των τραπεζών να «στέρξουν», να «βάλουν πλάτη», κατά το κοινώς λεγόμενο. Άλλωστε, κατά κύριο λόγο, πρόκειται για κεφάλαια που με τις «πλάτες» της ΕΚΤ εξασφαλίζουν και όχι ως λειτουργικό αποτέλεσμα. Έτσι; Για να συνεννοούμεθα.

Και όσοι από τους αναγνώστες είναι άνθρωποι της αγοράς γνωρίζουν τι εννοούμε.

 

(*) Το δωρεάν είναι επιεικέστατο, καθώς οι «ενέσεις» είναι με αρνητικό επιτόκιο και ενέχυρο τα ποιοτικά ενήμερα δάνεια, για τα οποία η κάθε τράπεζα συνεχίζει να εισπράττει τον τόκο τους.

 

(**) Για όσους αναφέρονται στο περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης: ας αναλογιστούν σε ποιο σημείο θα ήταν σήμερα το εγχώριο σύστημα αν η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είχαν προβεί σε όλες αυτές τις άμεσες και έμμεσες δράσεις, πρόνοιες, ακόμη και κατ’ εξαίρεση βοήθειες προς την Αθήνα.

Τελειώνει και ο Σεπτέμβριος και ακόμη από το Ταμείο Ανάκαμψης, Next Generation EU (sic) δεν έχουν καταλήξει στα πόσα, πώς και πότε. Με εννοείτε, νομίζω…

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 22/09/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ