Έγιναν πολλά και διάφορα χθες Δευτέρα στην αίθουσα Olympia του Divani Caravel Hotel, στην πρώτη μέρα του συνεδρίου για τις Επενδύσεις που διοργανώνει ο ΣΕΒ.
Θα ξεκινήσω με τις “δημιουργικές αντιδράσεις” και τα σχόλια που προκάλεσε η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη.
Παρακολουθούσα σιωπηλός κι αμήχανος, έναν γνωστό επιχειρηματία που μιλούσε με συνάδελφό του να λέει πως η ομιλία του κ. Δραγασάκη έβριθε αιχμών κατά της επιχειρηματικότητας υπό το πρόσχημα της αρπαχτής και της διαπλοκής που θα πρέπει να καταπολεμηθεί.
Το συνέδριο του ΣΕΒ είχε ως θέμα τον Σχεδιασμό του Μέλλοντος με Επενδύσεις και ήταν άξιες απορίας οι “μπηχτές” του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού της οικονομίας, γενικώς και αορίστως και κατά του Συνδέσμου που λειτουργεί ως μία εργοδοτική οργάνωση με προσανατολισμό για το δικό της συμφέρον.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του κ. Αντιπροέδρου της κυβέρνησης ήταν όταν σε κάποια στιγμή έβαλε κατά της Frankfouter Algemeine Zeidung (FAZ) και συγκεκριμένου δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας, που ήταν κόλαφος κατά της κυβέρνησης.
Ο κ. Δραγασάκης θεώρησε ( ; ) ότι ανάλογα δημοσιεύματα έχουν ως χρηματοδότες εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα ( ; ) που πολεμούν ( ; ) την κυβέρνηση.
Καλό θα ήταν ο κ. Δραγασάκης να μας έδινε και τα ονόματα.
“Ονόματα κ. Δραγασάκη, όχι γενικόλογες κατηγορίες”, ήταν ο αντίλογος αρκετών από τους παρευρισκόμενους.
Το σχόλιο που άκουσα ήταν ότι , όταν οι γερμανικές εφημερίδες και δη η FAZ “αποθεώνουν” την κυβέρνηση, τα έργα και τις ημέρες της εξυπηρετούν αδέσμευτα την δημοσιογραφία και υπηρετούν την ελευθεροτυπία.
Όταν καταφέρονται με στοιχεία και αριθμούς , τεκμηριωμένα κατά- όπως συνέβη με το πρόσφατο δημοσίευμα- στις αποτυχίες της κυβέρνησης, λειτουργούν ως ενεργούμενα της ντόπιας επιχειρηματικής ολιγαρχίας.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ
Σε περισσότερο θεσμικό ρόλο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας παρουσίασε Επενδυτικά σχέδια ύψους 16 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχει διάχυτη κινητικότητα σε επίπεδο ενδιαφέροντος, συζητήσεων και αξιολογήσεων, ενώ υπάρχουν επίσης κλάδοι, όπου η αποεπένδυση έχει αναστραφεί και οι καθαρές επενδύσεις έχουν οριακά θετικό πρόσημο, όπως η μεταποίηση, η εξόρυξη, η ενέργεια, οι κατασκευές.
«Ελληνικές επενδύσεις γίνονται, ωστόσο δεν αρκούν από μόνες τους για να καλύψουν το κενό, χρειαζόμαστε περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις, γι’ αυτό πρέπει να βελτιώσουμε συνολικά το περιβάλλον υποδοχής των επενδύσεων» τόνισε ο κ. Φέσσας.
Από την δική του πλευρά, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε το επενδυτικό κενό ως την πιο σημαντική απόκλιση
μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, κρίσιμο παράγοντα για την ύφεση και την ανεργία και στοιχείο καθορισμού του οικονομικού προτύπου των επόμενων δεκαετιών. Ο κ. Χριστοδουλάκης εξήγησε ότι για να κλείσει το κενό αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να αυξάνει τις ακαθάριστες επενδύσεις κατά 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο εως το 2025, ώστε το μέγεθός τους να φθάσει στα 45 δισ. από 21 πέρυσι.
Άκουσα κι άλλα. Να τα διυλίσω και να σας τα γράψω…