Ο Αύγουστος έκλεισε, επιφυλάσσοντας ασυνήθιστη για την εποχή κινητικότητα στις αγορές, αναφέρει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της Ebury.

Ένας συνδυασμός μαζικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς επίσης και μια αισιοδοξία που αναπτύχθηκε σχετικά με το εμβόλιο για την COVID, έφερε το μεγαλύτερο ράλι για Αύγουστο μήνα στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Όμως, ήταν αναμφίβολα αρνητικός για τα «ασφαλή καταφύγια» και ειδικά για το δολάριο ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν ανακοίνωσε μια ουσιαστικά τολμηρή μεταβολή στην πολιτική της, ανακοινώνοντας ότι θα δεχτεί πληθωρισμό πάνω από το στόχο, έτσι ώστε να ισοφαρίζει για τις περιόδους που αυτός παραμένει κάτω από το στόχο του 2%.
Το ξεπούλημα του δολαρίου ήταν σφοδρό, έναντι νομισμάτων με σημαντική έκθεση σε αγαθά, καθώς ο τομέας αναμένεται να επωφεληθεί από την αυξημένη ανοχή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις πληθωριστικές πιέσεις. Η μόνη εξαίρεση ήταν το ράλι της Βραζιλίας, το οποίο συνεχίζει να πιέζεται από ανησυχίες για τα δημοσιονομικά και από την κακή ανταπόκριση της χώρας στην πανδημία.
Οι traders επιστρέφουν από τις διακοπές και θα βρουν μια εβδομάδα γεμάτη από μακροοικονομικές ειδήσεις. Οι δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας και πληθωρισμού για τον Αύγουστο θα ανακοινωθούν ως την Πέμπτη, ενώ εκείνοι για την απασχόληση στις ΗΠΑ θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Στερλίνα

Το νόμισμα του ΗΒ ήταν από αυτά που επωφελήθηκαν από τη διάθεση των αγορών για ρίσκο το καλοκαίρι που τελειώνει και ουσιαστικά ξεπέρασε όλα τα non commodity νομίσματα των G10, φτάνοντας σε υψηλό διετίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, ξεπέρασε προσωρινά την έλλειψη ορατής προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit καθώς και κάποια όχι πολύ ενθαρρυντικά οικονομικά δεδομένα από τη χώρα. Αυτήν την εβδομάδα είναι κάπως απίθανο να έχουμε φρέσκα νέα είτε για την πανδημία είτε για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Δεδομένου ότι οι κερδοσκόποι φαίνεται να τοποθετούνται υπέρ της πτώσης του δολαρίου ενώ η στερλίνα έκανε ράλι τις περασμένες εβδομάδες, υπάρχει πιθανότητα να υπαναχωρήσουν από τη στερλίνα με την παραμικρή ένδειξη απογοήτευσης είτε από οικονομικές ειδήσεις είτε από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ευρώ

Σε ό,τι αφορά το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου, πήρε νέα ώθηση από την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για μια “ευέλικτη στόχευση” στην πολιτική της, πιο ανθεκτική για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% στο μέλλον. Ενώ παραμένουμε αισιόδοξοι για το κοινό νόμισμα μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι η πρόσφατη έντονη κίνηση του δολαρίου αλλά και η μικτή φύση των πρόσφατων οικονομικών ειδήσεων από την Ευρωζώνη και την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη μπορεί να το καταστήσουν ευάλωτο βραχυπρόθεσμα. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τα δεδομένα της έκθεσης για τον πληθωρισμό του Αυγούστου που θα βγει αυτήν την εβδομάδα, πάντως οποιοσδήποτε απρόβλεπτος παράγοντας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για μια απότομη κίνηση της αγοράς στο ευρώ.

Δολάριο ΗΠΑ

Η σημαντική αλλαγή στην πολιτική για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα εδραιώνει την άποψή μας ότι μακροπρόθεσμα το δολάριο θα κινηθεί πτωτικά. Η Τράπεζα δήλωσε ότι θα δεχτεί πληθωριστικά αποτελέσματα άνω του στόχου 2%, έτσι ώστε να διατηρήσει τον μέσο όρο γύρω από τον στόχο. Αυτό σημαίνει μεσοπρόθεσμα ότι το φρένο για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων είναι ακόμη υψηλότερο από ό,τι περίμεναν οι αγορές. Ο υψηλότερος πληθωρισμός δεν θα είναι πλέον από μόνος του ικανός να τα εγγυηθεί. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν όπως θα περίμενε κανείς, ανεβάζοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και των μετοχών, ενώ τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και το δολάριο ΗΠΑ ξεπούλησαν.