Οι εμπορικές αντιπαραθέσεις είναι μία μόνο εκ των τριών σοβαρών προκλήσεων, με τις οποίες έρχεται σήμερα αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία,  προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με συνέντευξή του στο CNBC o Tάο Ζανγκ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, σχολίασε πως παρά τη «λιακάδα», που βλέπουμε σήμερα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τα σύννεφα θα μπορούσαν πολύ σύντομα να πυκνώσουν στον ορίζοντα.

  • «Πρέπει να είναι όλοι σε επαγρύπνηση» διεμήνυσε.

Ο Τάο Ζαγκ κάλεσε τις κυβερνήσεις να τηρήσουν ισορροπίες στην προώθηση επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών, ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτές θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη αντί να φουσκώσουν το βάρος του χρέους. Στο χρηματοπιστωτικό πεδίο υπογράμμισε πως η προσπάθεια εξυγίανσης και εφαρμογής αυστηρότερων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας για τους συστημικούς οργανισμούς συνεχίζεται.

Πέραν των εντάσεων στο εμπορικό μέτωπο, υψηλοί παραμένουν, όπως είπε, οι κίνδυνοι τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο χρηματοοικονομικό πεδίο.

Στο εμπορικό μέτωπο αναγνώρισε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στη διάθεση των ειδικών διάφορα μοντέλα για τον υπολογισμό των επιπτώσεων από έναν εμπορικό πόλεμο, η πραγματικότητα είναι συχνά πολύ πιο σύνθετη και απρόβλεπτη από τη θεωρία.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, χαρακτήρισε ανησυχητική την εξέλιξη του παγκόσμιου χρέους, που όπως θύμισε είναι σήμερα υψηλότερο από ό,τι κατά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης την περίοδο 2008-2009.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ