Για την συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, την αναθεωρημένη ατζέντα λόγω κορωνοϊού και τις επιπτώσεις του μίλησε κατά τη δεύτερη μέρα του 11ου Pharma & Health Conference ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος, Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) & Αντιπρόεδρος της Elpen.
Η τοποθέτηση του κ. Τρύφων είχε ως σημείο αναφοράς τις επιπτώσεις του κορωνοϊού συνολικά στην Ευρώπη.
Κατά τον ίδιο η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει επάρκεια, καθώς το παρατηρούμενο πρόβλημα προμήθειας ακόμη και σε βασικά φάρμακα, ανέδειξε την εξάρτηση που έχει η Ε.Ε. από τρίτες χώρες.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα πρέπει:
Να ενισχύει την ανθεκτικότητά της
Να σχεδιάσει νέα αναπτυξιακή στρατηγική
Να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Να παρέχει χρηματοδότηση και πρόσβαση για ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ/ εμβολίων/ φαρμάκων, μέσω σύμπραξης με δημόσιους φορείς
Να επενδύσει σε σε Ε&Α που σχετίζεται με το reformulation/repurposing γνωστών δραστικών
Να ενθαρρύνει πανευρωπαϊκές συνεργασίες για προμήθειες και χρηματοδότηση
Να προωθήσει την υιοθέτηση ισορροπημένων φαρμακευτικών πολιτικών
Να διευρύνει τη συνεργασία με ασθενείς για την ορθή χρήση φαρμάκων
Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων ανέφερε ότι κατά το πρώτο κύμα covid-19 ήταν ξεκάθαρο ότι δοκιμάστηκαν όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας ενώ στη συνέχεια παρουσίασε την ταυτότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Με 28 εργοστάσια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάλυψε εν μέσω πανδημίας 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους και έκανε εξαγωγές σε 85 χώρες. Οι ετήσιες επενδύσεις ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ σε προγράμματα r&b και υπάρχει πρόβλεψη για επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η συνεισφορά της ΠΕΦ είναι μεγάλη στο ΑΕΠ της χώρας, προσφέρει θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.
“Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία αναδεικνύει την στρατηγική σημασία της φαρμακοβιομηχανίας”, τόνισε ο κ. Τρύφων.