Το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και η εξοικείωση της Δυτικής Μακεδονίας με τη βιομηχανική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, περιλαμβάνονται στα σπουδαιότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στη μεταλιγνιτική περίοδο, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, πρώην υπουργός Κωστής Μουσουρούλης.
Ο κ.Μουσουρούλης, ο οποίος χαρακτηρίζει πρωτοφανές το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα 15θήμερη περιοδεία στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με περισσότερους από 1500 πολίτες και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
Στο μεταξύ, σήμερα Δευτέρα πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Δίκαιης Μετάβασης που θα παρέχει τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στις περιφέρειες εξόρυξης άνθρακα και στις περιφέρειες υψηλής έντασης άνθρακα, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες για ευκαιρίες χρηματοδότησης και πηγές τεχνικής βοήθειας.
Την πλατφόρμα θα εγκαινιάσουν σε διαδικτυακή εκδήλωση ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.
«Πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις συναφείς με το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, με την βιομηχανική κουλτούρα που χαρακτηρίζει τη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη στήριξη των επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή. ‘Ακουσα πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες από επιχειρηματίες που ετοιμάζονται για να αξιοποιήσουν τη διαδικασία μετάβασης», τονίζει ο κ. Μουσουρούλης.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή είχε εξαγγείλει ειδικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις στις λιγνιτικές περιοχές. Ένα πρώτο δείγμα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση που προβλέπει ειδικά κίνητρα για τις επενδύσεις σε τεχνολογίες και τομείς της ηλεκτροκίνησης (μπαταρίες, φορτιστές, εξαρτήματα οχημάτων) στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης: μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 5% και για πέντε κερδοφόρες χρήσεις, αύξηση των συντελεστών απόσβεσης παγίων και δυνατότητα απόσβεσης της επένδυσης σε μόλις τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας, προσαύξηση της δαπάνης εργοδοτικών εισφορών κατά την φάση κατασκευής κατά 50%, και προσαύξηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης για τα πάγια στοιχεία ενεργητικού της μονάδας κατά 15%.
Επιπλέον, η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης από όλα τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων μέσα από την καθιέρωση του μηχανισμού της ρήτρας δίκαιης μετάβασης. «Ξεκινήσαμε ήδη με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την αύξηση των χρημάτων για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, των επενδύσεων στις ΑΠΕ, τα κίνητρα που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης. Το παράδειγμα αυτό θα ακολουθήσουν και άλλα υπουργεία», προσθέτει ο κ. Μουσουρούλης.
Το στρατηγικό σχέδιο (master plan) για την επόμενη ημέρα των λιγνιτικών περιοχών που θα τεθεί σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο στηρίζεται σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης, που υποστηρίζονται από την βελτίωση των υποδομών και την εναλλακτική αξιοποίηση των εδαφών που σήμερα καταλαμβάνονται από τα λιγνιτωρυχεία. Οι πέντε πυλώνες είναι η Πράσινη ενέργεια, η «έξυπνη» γεωργία, ο Βιώσιμος τουρισμός, η βιοτεχνία και βιομηχανία και τέλος η Ψηφιακή οικονομία και εκπαίδευση.
Ο κ. Μουσουρούλης υπογραμμίζει ότι «το master plan δεν θα γραφτεί στην Αθήνα, αλλά στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, μαζί με τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή, τους επιστήμονες αλλά και μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, που έχουν ρόλο και λόγο σε αυτή τη διαδικασία. Δεν πρόκειται να γίνουν πειράματα και κανείς δεν θα αφεθεί στην τύχη του. Κανείς δεν θα μείνει πίσω».