Εμφανής είναι, πλέον, η διαφοροποίηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό για κλάδους, τομείς δραστηριότητας και επιμέρους εισηγμένες, γεγονός που εξηγεί το stock picking των τελευταίων εβδομάδων.

Παρά τον φαινομενικό εγκλωβισμό της αγοράς –των δεικτών εν προκειμένω– σε ένα στενό εύρος, και κόντρα στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το εύρος της ζημιάς από την πανδημία, σταδιακά, αναδεικνύεται μια ομάδα εταιρειών που κάνουν τη διαφορά. Και πιθανότατα θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της αγοράς για την πολύ δύσκολη συνέχεια, ολιγομελής αρχικά, αλλά σταδιακά θα προστίθενται, μία-μία, όλο και περισσότερες.

Καταρχάς, για όσες εισηγμένες η επενδυτική κοινότητα μπορεί να έχει εικόνα πρώτου τριμήνου και μια εκτίμηση του επιχειρηματία/βασικού μετόχου η «κρησάρα» λειτουργεί ασφαλέστερα. Δεν είναι τυχαίο που η τρέχουσα τιμή της μετοχής εταιρειών όπως Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Sarantis, ΑΔΜΗΕ είναι κοντά ή και υψηλότερα από αυτήν στην αρχή του έτους, δείχνοντας ότι ξεπερνούν –ή ότι έχουν ξεπεράσει– το αρχικό και σημαντικό μέρος του «σοκ» που προκάλεσε το lockdown.

Η συνέχεια (δεύτερο-τρίτο τρίμηνο) θα δείξει κατά πόσον οι συγκεκριμένες (και όσες άλλες προστεθούν) θα διατηρήσουν τις αντοχές και θα αναπτύξουν επιπλέον δυνάμεις για να βγουν αλώβητες το 2020.

Παράλληλα, με γνώμονα την ανακοίνωση μεγεθών τριμήνου, ενισχύεται η εκτίμηση όσων θεωρούσαν πως δυνάμεις του μεγέθους ενός ΟΤΕ, ενός Μυτιληναίου, μιας Motor Oil, θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν και σε αυτήν την κρίση (στην πρώτη φάση της). Άλλωστε, στη διάρκεια της 10ετούς πρωτοφανούς δοκιμασίας της χώρας, εν μέσω διαδοχικών μνημονίων, ανέπτυξαν «αντισώματα», έγιναν πιο εξωστρεφείς, επένδυσαν, μεγεθύνθηκαν.

Η διαφοροποίηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι αποτέλεσμα της επενδυτικής εμπιστοσύνης ισχυρών ξένων σπιτιών, funds, αλλά και σημαντικών εγχώριων δυνάμεων, που, πέραν των βραχυπρόθεσμων μεταβολών, διατηρούν ένα σταθερό μεσομακροπρόθεσμο προφίλ.

Την Παρασκευή ήταν η σειρά της ΕΥΑΘ να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματά της. Μεγέθη-«αλφάδι», υγιέστατα, σε έναν κλάδο που έχει όλα τα αμυντικά χαρακτηριστικά για μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας και υψηλού ρίσκου.

Είχαν προηγηθεί άλλες εισηγμένες, λ.χ. η Flexopack, με επίσης πολύ καλά αποτελέσματα. Μεθαύριο, Πέμπτη, ανακοινώνει η Byte, και έπεται συνέχεια.

Από διάφορους κλάδους, σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ο επενδυτής μπορεί να δει/βρει μια ομάδα 25-30 εισηγμένων με θεμελιώδη ικανά να θωρακίσουν τη λειτουργία τους, να περάσουν στην «επόμενη ημέρα».

Κατά κανόνα, πρόκειται για εισηγμένες που, τόσο στο διάστημα από τα χαμηλά του Μαρτίου όσο και συνολικά στη διάρκεια του πενταμήνου 2020, διαγράφουν χρηματιστηριακή πορεία συγκριτικά καλύτερη της αγοράς (του Γενικού Δείκτη) και του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Το ταμπλό μάς «δείχνει» τις καλές εταιρείες, όπως επίσης και ποιοι βασικοί μέτοχοι και επιχειρηματίες ενδιαφέρονται και για τον επενδυτή, τον μέτοχο.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 26/05/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ