Της Ελενας Ερμείδου
Κλείνοντας το κεφάλαιο του κορωνοϊού, ανοίγει ένα νέο. Το κεφάλαιο που θα περιγράφει την εποχή του μετά-κορωνοϊού. Μπορεί στο πρώτο κεφάλαιο να διαβάζουμε για τις ζημιές στην ασφαλιστική αγορά κυρίως λόγω της ύφεσης στην οικονομία, στο δεύτερο μπορεί να διαβάζουμε για κέρδη.
Αν και ο ιός δεν είναι φονικός, έχει σκορπίσει φόβο και ανασφάλεια. Φόβο για το αύριο και ανασφάλεια για την υγεία μας. Φόβο για το μέλλον των επιχειρήσεων και τα έσοδα επιχειρήσεων και εργαζομένων. Μία νέα τάξη πραγμάτων διαμορφώνεται μέσα στην οποία θέση έχει και ο κρατικός μηχανισμός. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες και με την σωστή παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού, ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να βγει ωφελημένος.
Η ασφαλιστική αγορά είναι ο κλάδος που μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των αρνητικών συνεπειών από τον κορωνοϊό και από κάθε πανδημία με την χρήση κατάλληλων προϊόντων τα οποία απευθύνονται σε επιχειρήσεις, σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε ιδιώτες. Το κλειδί για την πώληση αυτών των προϊόντων είναι η σωστή διαχείριση και εκπαίδευση των δικτύων πωλήσεων.
Ο κόσμος έχει αρχίσει να φοβάται τις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία του. Η ασφάλιση αναπηρίας για παράδειγμα στα προγράμματα ζωής / υγείας είναι μία κάλυψη έναντι κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν μερική ή μόνιμη ανικανότητα. Η περίπτωση αυτή ισχύει και για τις συνέπειες της νόσου Covid-19. Οι πολιτικές των προγραμμάτων περιλαμβάνουν ασφάλιση αναπηρίας. Ενδεχομένως ,στο εξής για κάποιες ιδιαίτερες καλύψεις σύμφωνα με πληροφορίες του IW.gr να χρειάζονται συγκεκριμένες υγειονομικές εξετάσεις και όχι γενικές δηλώσεις.
Η πανδημία του κορωνοϊού θέτει στο τραπέζι το ερώτημα της έκδοσης νέων ασφαλιστικών αποταμιευτικών προϊόντων ή κάποιων εξειδικευμένων καλύψεων στα προγράμματα ζωής, ώστε ο ασφαλισμένος να μπορεί να καλύψει έξτρα οικονομικές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν από μία νέα πανδημία ή από την ήδη υπάρχουσα. Θέτει επίσης τον σχεδιασμό νέων εκδόσεων ομολόγων καταστροφών και ILS υβριδικών επενδυτικών προϊόντων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες μελετάται ο εμπλουτισμός των ασφαλιστηρίων συμβολαίων για την προστασία των επιχειρήσεων από διακοπές επιχειρησιακών λειτουργιών πέραν των προϊόντων που κατά κανόνα καλύπτουν ζημιές σε περιουσία που προκαλείται από φωτιά, κλοπή, τυφώνες, καταιγίδες ή άλλες φυσικούς κινδύνους. Ζητούμενο μεταξύ άλλων η κάλυψη των cyber κινδύνων λόγω αύξησης της τηλέ-εργασίας.
Μελετάται τέλος τόσο στην διεθνή αντασφαλιστική αγορά όσο και στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά ο σχεδιασμός νέων καλύψεων για επαγγελματικές ευθύνες ή ο εμπλουτισμός με ενισχυμένες καλύψεις στα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια .