Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε  περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για την παροχή μακροπόθεσμης ρευστότητας προς τις τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων που έχει εξαγγείλει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ.

Η Christine Lagarde στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου, άφησε ανοικτό το ενδεχομένο να αυξηθεί και να επεκταθεί χρονικά το συνολικό ποσό των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ με το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, στο οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα.

  •  «Θα κάνουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ καλωσορίζοντας τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ευρωζώνης για την στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως απαιτείται πιο συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Είναι νωρίς για ακριβείς προβλέψεις ως προς το μέγεθος της ύφεσης στην ευρωζώνη, λαμβάνοντας όμως υπ΄όψιν μία σειρά από πρόδρομους δείκτες, η Λαγκάρντ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5% έως 12%. Η ανάκαμψη, όπως είπε, θα επέλθει τα επόμενα χρόνια, αποφεύγοντας ωστόσο να προχωρήσει σε μία πιο συγκεκριμένη χρονική εκτίμηση.

  • «Τόσο η ταχύτητα όσο και το μέγεθος της ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαια».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (APP) ομόλογα που δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα (όπως τα ελληνικά) η ίδια απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές μέσω του προγράμματος αυτού, με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις πρόσθετες αγορές 120 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους.

Η ΕΚΤ είναι πλήρως προετοιμασμένη να αυξήσει το μέγεθος του PEPP (στο οποίο συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα) και να προσαρμόσει τη σύνθεση του, κατά όσο και για όσο χρειαστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ