του Βαγγέλη Τσάπα

 

Το CNNMoney ανακαλυψε  τον δείκτη φόβου και απληστίας για να μετρήσει την απόδοση των μετοχων σε καθημερινή, εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση. Αυτός ο δείκτης βασίζεται στα δύο πιο βασικά συναισθήματα που αισθάνονται οι επενδυτές. Σον  φόβο και την απληστια απληστία. Δειτε πως λειτουργει:

Η απληστία αυξάνει τις τιμες των μετοχων καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να τις αγοραζουν.
Ο φόβος μειώνει τις τιμες των μετοχων λόγω των μαζικών πωλήσεων.

Η υπερβολική απληστία μπορεί να φουσκώσει την τιμή τωνμετοχων μέχρι το σημείο να είναι υπερτιμημένες. Ομοίως, ο ανεξέλεγκτος φόβος μπορεί να μειώσει τις τιμες μέχρι την υποτιμημένη ζώνη.

Τα κρυπτονομισματα όπως και το χρηματιστήριο, είναι επίσης εξαιρετικά ευαισθητα. Όταν ανεβαίνει η αγορά, πολλοί επενδυτές εισέρχονται στην αγορά λόγω του FOMO (Φόβος του να μεινουν εκτος αγορας). Ωστόσο, όταν η αγορά πέφτει, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι ενεργούν παράλογα και απορρίπτουν όλα τα cryptos τους. Ο δείκτης φόβου και απληστίας Bitcoin μπορεί να μας βοηθήσει να μετρήσουμε και να μετριάσουμε αυτές τις συναισθηματικές υπερβολιες αντιδρασεις  και να αντιληφθουμε το συναίσθημα της αγοράς.

Το Alternative.me έχει τον πιο γνωστό δείκτη φόβου και απληστίας Bitcoin.

Παρακατω βλεπουμε των  δείκτη 3 μηνών:

Όταν ο δείκτης πέσει κάτω από το 20, δείχνει υπερβολικό φόβο.
Όταν ο δείκτης ανεβαίνει πάνω από 60, δείχνει υπερβολική απληστία.
Σύμφωνα με το γράφημα 3 μηνών, ο δείκτης του Bitcoin βρίσκεται βαθιά μέσα στην επικρατούσα περιοχή φόβου,

Τώρα, ας το επιβεβαιώσουμε με τη δράση των τιμών του Bitcoin.

Όπως μπορείτε να δείτε, την ίδια χρονική περίοδο, το BTC / USD υποχώρησε από 9.087 $ στις 5 Μαρτίου σε 4.650 $ στις 16 Μαρτίου.

Τώρα, ας δούμε τον δείκτη φόβου και απληστίας τον τελευταίο χρόνο

Όπως μπορεί καποιος να δει απο τα γραφηματα, αυτή η περίοδος της υπερβολικής απληστίας των επενδυτών επίσης το Bitcoin εφτασε τα 13.000 $ σε αποτίμηση προτού αντιμετωπίσει μια πτωτική διόρθωση.

Ως εκ τούτου, ο δείκτης φόβου και απληστίας μπορεί να είναι μια αρκετά χρήσιμη μέτρηση για να καταλάβετε εάν η τρέχουσα τιμή του Bitcoin είναι πολύ πάνω ή κάτω από αυτό που πραγματικά αξίζει.

Πώς μετράται αυτός ο δείκτης;

Το CNN Money εξετάζει επτά διαφορετικούς παράγοντες για να υπολογίσει τον φόβο ή την απληστία στην αγορά.

Αυτοί οι παράγοντες είναι :

1/Momentum Price Stock: S&P 500 index έναντι του 125 ημερών του κινητού μέσου όρου (MA)

2/Δύναμη τιμής μετοχής: Ο αριθμός των μετοχών που έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα 52 εβδομάδων έναντι εκείνων που έφτασαν στα χαμηλά των 52 εβδομάδων στο NYSE.

3/Εύρος τιμών μετοχών: Ανάλυση του όγκου συναλλαγών σε ανοδικες μετοχες έναντι των πτωτικων μετοχων.

4/Επιλογές θέσης και κλήσης: αναλυει τις μετοχες που υστερούν σε σχέση με τις επιλογές κλήσεων (απληστία) η (φόβος).

5/Ζήτηση Junk Bond: Μετραει την διαθεση  της αγοράς για χαμηλης βαθμολογιας ομόλογα.

6/Μεταβλητότητα στην αγορά: Ο δείκτης μεταβλητότητας του Chicago Board Options Exchange Volatility (VIX) με βάση τον 50-ημερών κινούμενο μέσο όρο.

7/Safe Haven Demand: Η διαφορά στις αποδόσεις για μετοχές έναντι treasuries

Κάθε ένας από αυτούς τους δείκτες μετράται σε κλίμακα 0-100.

Μετά από αυτό, υπολογίζεται ένας ισοσταθμισμένος μέσος όρος καθενός από αυτούς, ο οποίος μας δίνει τον δείκτη φόβου και απληστίας.

Έχοντας έμπνευση από αυτό, το Alternative.me δημιούργησε το δείκτη φόβου και απληστίας κρυπτονομισματων μέσω έξι πηγών δεδομένων. Πριν εξετάσουμε αυτές τις πηγές, υπάρχουν δύο ακόμη σημεία που πρέπει να έχετε υπόψη:

Κάθε σημείο δεδομένων αποτιμάται το ίδιο με την προηγούμενη ημέρα.
Οι μετρήσεις αφορούν μόνο το  Bitcoin.

Τώρα, ας δούμε τα έξι σύνολα δεδομένων και πόσο συμβάλλουν στο  Bitcoin.

Μεταβλητότητα (25%): Μια ασυνήθιστη αύξηση της μεταβλητότητας είναι ένδειξη υπερβολικού φόβου. Η τρέχουσα μεταβλητότητα και  Οι αναλήψεις του bitcoin συγκρίνονται με τις αντίστοιχες μέσες τιμές των τελευταίων 30 ημερών και 90 ημερών.
Momentum Market / Volume (25%): Ένας λόγος της ορμής της αγοράς και του τρέχοντος όγκου σε σύγκριση με τις μέσες τιμές των τελευταίων 30 και 90 ημερών. Οι σταθερά υψηλές ποσότητες αντιστοιχούν σε μια άπληστη αγορά.
Social Media (15%): Μια ανάλυση των λογαριασμων του  Twitter που συλλέγει αναρτήσεις σε διάφορα hashtag για το νόμισμα για να δει πόσο γρήγορα και πόσες αλληλεπιδράσεις λαμβάνει σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Η ασυνήθιστα υψηλή παρουσία στο Twitter αποτελεί ένδειξη άπληστης αγοράς.
Έρευνες (15%): Το Alternative.me διεξάγει μεγάλο αριθμό δημοσκοπήσεων σε διάφορες πλατφόρμες και ρωτά τους ανθρώπους πώς βλέπουν την αγορά. Λαμβάνουν κατά μέσο όρο 2000-3000 ψήφους ανά δημοσκόπηση.
Κυριαρχία (10%): Η ξαφνική αύξηση συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιών μπορεί να σας δώσει μια ένδειξη για το τρέχον συναίσθημα της αγοράς κρυπτονομισματων. Π.χ. Η αύξηση του όγκου αναζήτησης για το “Bitcoin scam” είναι ορατή ένδειξη φόβου.
Trends (10%): Δεδομένα Google Trends για διάφορα ερωτήματα αναζήτησης που σχετίζονται με το Bitcoin. Μια ξαφνική άνοδος σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά μπορεί να σας δώσει μια ένδειξη για το τρέχον κλίμα της  αγοράς κρυπτονομισματων  Π.χ. Η αύξηση του όγκου αναζήτησης για το “Bitcoin scam” είναι ένας προφανής δείκτης υπερβολικού φόβου.

Από την αρχή, η αγορά περνά από μια περίοδο ακραίου φόβου. Η τιμή του Bitcoin υποτιμάται μαζικά αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τον δείκτη και παρουσιάζει μια ευκαιρία αγοράς.

Κριτική του δείκτη φόβου και απληστίας
Πολλοί  πιστεύουν ότι ο δείκτης φόβου και απληστίας δεν είναι ένα αξιόπιστο ερευνητικό εργαλείο επενδύσεων. Σύμφωνα με αυτούς, το buy-and-hold είναι μια πολύ καλύτερη μέθοδος επένδυσης και εργαλεία όπως ο δείκτης φόβου και απληστίας ενθαρρύνουν τους επενδυτές να λάβουν βιαστικες αποφάσεις αγοράς και πώλησης που δίνουν λιγότερο ευνοϊκές αποδόσεις μακροπρόθεσμα.

Συμπέρασμα
Λάβετε υπόψη ότι δεν είμαστε σύμβουλοι επενδύσεων, γι ‘αυτό δεν πρόκειται να σας προτείνουμε εργαλεία. Ωστόσο, αυτό που θα πούμε είναι ότι ο δείκτης φόβου και απληστίας είναι ένα ενδιαφέρον εργαλείο που μπορεί να εξετάσετε. Στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα πριν επενδύσετε.