Σε μέτρα για το περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, δίνοντας με τις δηλώσεις του ώθηση στις ασιατικές αγορές που υποδέχθηκαν θετικά την προαναγγελία.

Ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε “μια νέα φάση” οικονομικού “ανοίγματος” της χώρας του, παρά την εντεινόμενη απειλή εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

“Η Κίνα θα εισέλθει σε μια νέα φάση ανοίγματος” της οικονομίας της, διαβεβαίωσε ο κινέζος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον υψηλόβαθμων κινέζων και ξένων αξιωματούχων στο Φόρουμ Μποάο της Ασίας, μια εκδήλωση που αποκαλείται “το κινεζικό Νταβός” από παρατηρητές.

Σύμφωνα με τον Σι, οι μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της Κίνας οπωσδήποτε θα επιτύχουν και η ψυχροπολεμική νοοτροπία, οι πολιτικές μηδενικού αθροίσματος και ο απομονωτισμός θα πέσουν σε τοίχο.

Ο Σι τόνισε ακόμη ότι το άνοιγμα της οικονομίας φέρνει πρόοδο, ενώ το κλείσιμο οπισθοδρόμηση, κάνοντας μια έμμεση νύξη προς τον Τραμπ.

Τα εν λόγω μέτρα, που προανήγγειλε ο Σι περιλαμβάνουν τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων, καθώς επίσης και την ενίσχυση της νομικής προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των ξένων εταιρειών. Οι μειώσεις αυτές των δασμών, θα γίνουν μέσα στο 2018 δήλωσε.

Ως αντίδραση στις δηλώσεις του Κινέζου προέδρου οι ασιατικές μετοχές αντέδρασαν θετικά ενώ το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γεν. Ανοδικά κινούν και τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, χάρη στη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 116,06 μονάδες ή 0,54%, διαγράφοντας τις απώλειες που σημείωσε ενδοσυνεδριακά. Σε θετικό έδαφος πέρασε και ο νοτιοκορεατικός Kospi που έκλεισε 0,27% υψηλότερα.

Οι κινεζικές αγορές είναι επίσης κατά κύριο λόγο στο “πράσινο”. Ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,54%, ο Shangai σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,01% ενώ ο δείκτης Shenzhen υποχωρεί οριακά.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200, βρέθηκε 0,7% υψηλότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ