Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που διενεργήθηκε από τις 28/08-30/08/2018, δηλαδή μια εβδομάδα μετά την λήξη του μνημονίου, για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, η γνώμη των ερωτηθέντων-πολιτών ανατρέπει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, καθώς σχεδόν 7 στους 10 (67%), θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς την λάθος κατεύθυνση. Πιο αισιόδοξο είναι μόλις το 27% των ερωτηθέντων.

Εκείνοι δε, που εμφανίζονται να έχουν τις θετικότερες εκτιμήσεις είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν “σηκώσει” το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης μέσω τω περικοπών και των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Μάλιστα το 89%,  δηλαδή σχεδόν 9 στους 10, θεωρεί  ότι ο γολγοθάς δεν τελείωσε  και αυτό διότι  οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν και στο μέλλον παρά το τυπικό τέλος των μνημονίων εξαιτίας των συμφωνημένων μέτρων.

Καθολικό είναι το αίτημα για καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Πάνω από 7 στους 10 (72%), θα ήθελαν ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται μετά από συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών. Μάλιστα, οι ερωτηθέντες  που τάσσονται υπέρ, βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία από 18-34 ετών και καταλαμβάνουν ποσοστό  που αγγίζει και το 80%.

Ερωτηματικά διατυπώνονται γιατί ο πρωθυπουργός δεν πραγματοποιεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων.

Πάνω από 8 στους 10 (83%) θα ήθελαν να συναντάται ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών, όπως συνέβαινε άλλωστε πριν από την διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ώστε να ανταλλάσσουν απόψεις και ουσιαστικά να ακούει η κυβέρνηση τις προτάσεις τους για θέματα της αγοράς εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, ότι η σχετική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (30%) θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει τα συνδικάτα γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων παρά τις υποσχέσεις από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή δεν του το επιτρέπουν οι δανειστές.

Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν είναι ο αναμενόμενος καθώς παραμένει  χαμηλός ο πήχης των δυνατοτήτων της, ψαλιδίζοντας τις όποιες προσδοκίες.

Έτσι, κάθε άλλο παρά “αλλαγή εποχής” εκλαμβάνουν οι πολίτες το τέλος της μνημονιακής περιόδου, βλέποντας εξάλλου ότι οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών παραμένουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here