Επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 μεγαβάτ στην Προσοτσάνη Δράμας, το πρώτο στη χώρα που θα λειτουργήσει με το καθεστώς του λεγόμενου PPA (Purchase Power Agreement, διμερή συμβόλαια αγοράς ενέργειας), ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία CERO (θυγατρική της Macquarie), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του υφυπουργού ΠΕΝ Νίκου Ταγαρά.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι με τις μονάδες ΑΠΕ ισχύος 5.000 μεγαβάτ που συνδέθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, η χώρα ωφελήθηκε σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης για εισαγωγή φυσικού αερίου, ενώ με τις μονάδες που προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια ο στόχος που είχε τεθεί για το 2030 θα επιτευχθεί νωρίτερα, το 2026. Πρόσθεσε ότι τα διμερή συμβόλαια αποτελούν προτεραιότητα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς παρέχουν προβλεψιμότητα για τους καταναλωτές ενέργειας σε μια περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας των τιμών, ενώ εξασφαλίζουν επιτάχυνση των διαδικασιών για τους επενδυτές που δεν θα πρέπει να περιμένουν την προκήρυξη διαγωνισμού για να υλοποιήσουν το έργο τους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. «Η κρίση στην Ουκρανία μας βλάπτει αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να φέρει μεγάλο όφελος. Η επένδυση στις ΑΠΕ γίνεται ελκυστική και η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα. Όταν ολοκληρωθεί και η αναβάθμιση των δικτύων, το ενεργειακό κόστος από μειονέκτημα θα γίνει πλεονέκτημα για τη χώρα και η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγέας ενέργειας», τόνισε.
O υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσοχή στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και επιτάχυνση της προσπάθειας ώστε να τελειώσουν οι αβεβαιότητες που ζούμε αυτή την περίοδο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε ότι η τράπεζα υποστηρίζει χρηματοδοτικά το έργο, ενώ σημείωσε ότι η χρηματοδότηση μονάδων πράσινης ενέργειας από την τράπεζα τα επόμενα 2 χρόνια θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της CERO, Marta Martinez Queimadelos ανέφερε ότι η εταιρεία στοχεύει σε επενδύσεις 3 γιγαβάτ στην Ελλάδα, σε φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα και αποθήκευση ενέργειας.
Την ενέργεια από το φωτοβολταϊκό θα αγοράζει σε προσυμφωνημένη τιμή η ελβετική AXPO ενώ την κατασκευή του πάρκου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο ανέλαβαν η αμερικανική AMERESCO και η ελληνική SUNEL.