του Βαγγέλη Τσάπα

Μέχρι πρόσφατα, η πληρωμή με κρυπτονομίσματα φαινόταν πραγματικά δύσκολη και μακρινή. Έπρεπε να βρεθούν λιανοπωλητές που θα δέχονταν ψηφιακά νομίσματα και αυτό, φυσικά, δεν ήταν εύκολο έργο.

Παρά το γεγονός ότι η κρυπτογράφηση είναι διαθέσιμη για πάνω από μια δεκαετία, μόνο τώρα οι παραδοσιακές επιχειρήσεις αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα οφέλη της προσθήκης κρυπτονομισμάτων ως μεθόδου πληρωμής.

Βασικός στόχος είναι να αναπτυχθούν κάρτες κρυπτογράφησης που θα επιτρέπουν τις πληρωμές με τα πιο δημοφιλή εικονικά νομίσματα οπουδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο πωλητής λιανικής δεν δέχεται κρυπτονομίσματα, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε κατά την πληρωμή, την κάρτα πληρωμής.

  • Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στην πληρωμή με κρυπτονομίσματα. Για παράδειγμα, εάν πληρωθεί ένα μπλουζάκι με Bitcoin σήμερα και αύριο η τιμή του Bitcoin αυξηθεί, θα ήταν πιθανόν ότι αύριο θα κόστιζε περισσότερο το ίδιο μπλουζάκι. Ωστόσο, είναι δυνατό να μετριαστεί το κόστος ευκαιρίας χρησιμοποιώντας stablecoin, αντί για ασταθή περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.

Παρόλα αυτά, οι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να πληρώνουμε με κρυπτογράφηση στο μέλλον είναι οι εξής:

  1. Χαμηλά τέλη

Οι τράπεζες, μαζί με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρέχουν κίνητρα στους ανθρώπους για τη διατήρηση των κερδισμένων μετρητών τους στα θησαυροφυλάκια τους. Οι τράπεζες είναι έξυπνες. Προσπαθούν να δελεάσουν τους ανθρώπους και να τους κάνουν να πιστέψουν ότι η διατήρηση χρημάτων μαζί τους είναι απλά η καλύτερη επιλογή για τη φροντίδα των χρημάτων τους.

Οι τράπεζες εργάζονται σκληρά για να κάνουν τις τραπεζικές υπηρεσίες φιλικές και βολικές για τους κανονικούς ανθρώπους. Ωστόσο, εξακολουθούν να συνοδεύονται από τιμή. Οι τράπεζες χρεώνουν τέλη όλων των ειδών – τέλη (ATM, χρεώσεις εμπόρου, χρεώσεις χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, τέλη αδράνειας, τέλη συντήρησης, τέλη ξένων συναλλαγών) και η λίστα ολοένα και συνεχίζεται.

Στο τέλος του έτους, συνειδητοποιείτε ότι έχετε χάσει πολλά χρήματα λόγω ενός μεγάλου αριθμού μικροεξόδων που χρεώνονται από ιδρύματα που υποσχέθηκαν να φροντίσουν τα χρήματά σας.

Το τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετώπισε πραγματικό ανταγωνισμό έως ότου εμφανίστηκαν τα κρυπτονομίσματα. Με τα ψηφιακά νομίσματα, οι συναλλαγές δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία από μεσάζοντες, μειώνοντας σημαντικά τις χρεώσεις. Οι προμήθειες Blockchain αντικατοπτρίζουν μόνο την ενέργεια που δαπανάται για την καταγραφή μιας συγκεκριμένης συναλλαγής και αυτό τείνει να είναι το ελάχιστο κόστος σε σύγκριση με τα κανονικά τραπεζικά έξοδα.

  1. Ενισχυμένη προστασία δεδομένων

Οι τράπεζες, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν τον έλεγχο των προσωπικών πληροφοριών που ανήκουν στους πελάτες τους. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν το όνομά , την ηλικία, την καθαρή αξία, τα περιουσιακά στοιχεία, τα υπόλοιπα λογαριασμών, το πιστωτικό αποτέλεσμα, τη διεύθυνση κατοικίας, τους εργοδότες και άλλα. Εάν κάποιο από αυτά τα σημεία δεδομένων έπεφτε σε λάθος χέρια, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τρομερές για τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Οι πληρωμές σε κρυπτονομίσματα προσφέρουν μια εναλλακτική λύση που περιλαμβάνει περιορισμένα δεδομένα από χρήστες και εξασφαλίζει την προστασία από την κλοπή ταυτότητας. Ενώ μια πύλη τρίτου μέρους ενδέχεται να απαιτεί το όνομά , οι υπόλοιπες προσωπικές πληροφορίες παραμένουν απόρρητες.

  1. Φύση χωρίς σύνορα

Η παγκοσμιοποίηση μάς έδωσε επιλογές. Υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί ένα προϊόν οπουδήποτε στον κόσμο. Όμως, η αντιμετώπιση διασυνοριακών πληρωμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον χρεώσεις και ακόμη και καθυστερήσεις.

Η αποστολή χρημάτων από μια χώρα σε άλλη είναι μια δαπανηρή, χρονοβόρα και αργή διαδικασία που αφήνει τους παραλήπτες με λιγότερα χρήματα στις τσέπες τους. Τα χρήματα περνούν από μια σειρά ανταλλαγών προτού φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Η χρήση κρυπτονομισμάτων, αντίθετα, είναι ιδανική. Τα κεφάλαια μετακινούνται από το Α στο Β χωρίς διακοπές, σε δευτερόλεπτα και με εξαιρετικά χαμηλές χρεώσεις.

 

  1. Φιλικό προς το ηλεκτρονικό εμπόριο

Ο αριθμός των χρηστών κρυπτογράφησης αυξάνεται παρά την πτωτική τάση της αγοράς. Τούτου ελεγχθέντος, είναι ζωτικής σημασίας για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να επιτρέπουν στους πελάτες να πληρώνουν με τον τρόπο που θέλουν. Οι λιανοπωλητές θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από την αποδοχή ψηφιακών νομισμάτων.

Οι επεξεργαστές πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους κοστίζουν χρήματα, ενώ τα κρυπτονομίσματα συνήθως πιστώνονται άμεσα στους λογαριασμούς τους και χωρίς να επισυνάπτονται χρεώσεις.

  1. Εύκολο στη χρήση και ασφαλές

Με την άφιξη της τεχνολογίας NFC, ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρουν πραγματικά τις κάρτες τους έχει μειωθεί σημαντικά. Σήμερα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τραβήξετε το smartphone και η πληρωμή έγινε!

Ενώ αυτό ακούγεται πολύ βολικό, παραμονεύουν επιπλέον κίνδυνοι. Εκείνοι με αναγνώστες NFC θα μπορούσαν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα της κάρτας σας, ενδεχομένως να έχουν πρόσβαση στα χρήματά σας.

Τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν εξίσου βολικό τρόπο πληρωμής ψηφιακά χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό σας, αλλά επιπλέον μέτρα ασφαλείας που εμποδίζουν τους εισβολείς να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία σας. Θα μπορούσατε είτε να μεταφέρετε κρυπτονομίσματα απευθείας σε μια επιχείρηση από το πορτοφόλι σας είτε να συμπληρώσετε μια προπληρωμένη κάρτα κρυπτογράφησης με το συγκεκριμένο ποσό που απαιτείται για την αγορά.

  1. Αυξανόμενη υιοθέτηση

Υπάρχουν εκατομμύρια πορτοφόλια κρυπτογράφησης αυτή τη στιγμή. Και αυτός ο αριθμός δεν θα μειωθεί σύντομα. Αυτό που ξεκίνησε ως υπόγειο πείραμα πριν από μια δεκαετία έχει μετατραπεί σε αγορά πολλών δισεκατομμυρίων και εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα κρυπτονομίσματα μπαίνουν τώρα σε μαζική υιοθέτηση, με μεγάλες εταιρείες όπως το Facebook και το Telegram να αναπτύσσουν τα δικά τους νομίσματα. Ταυτόχρονα, οι κεντρικές τράπεζες ήδη πειραματίζονται με το CBDC και η Κίνα αναμένεται να ξεκινήσει το ψηφιακό γιουάν. Οι χώρες που αγωνίζονται να διαχειριστούν τις οικονομίες τους, όπως η Ζιμπάμπουε και η Βενεζουέλα, στρέφονται επίσης σε κρυπτονομίσματα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

  1. Πλήρης έλεγχος των κεφαλαίων

Τα παλαιά συστήματα πληρωμών είναι ελεγχόμενα από την τράπεζα. Μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε και ο λογαριασμός να παγώσει ή να κλείσει εάν η τράπεζα το κρίνει απαραίτητο.

Με τα κρυπτονομίσματα, υπάρχει το προσωπικό πορτοφόλι το οποίο παίρνει το ρόλο της τράπεζας. Ο χρήστης έχει τον έλεγχο των χρημάτων (ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία) που είναι αποθηκευμένα σε αυτό.

  1. Φορολογικές επιπτώσεις

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς μπορούν να ρυθμίσουν ή να φορολογήσουν τα κρυπτονομίσματα. Επί του παρόντος, , η πληρωμή σε κρυπτονομίσματα επιτρέπει την μείωση της φορολογικής πίεσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here