Στο 4o πάνελ του 6ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης, #famc25, με θέμα «Private Investing in Greece» και συντονιστή τον Απόστολο Ταμβακάκη, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο EOS Capital Partners, συμμετείχαν οι ομιλητές:
- Νατάσα Στάμου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) και Πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών
- Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ π. ΤΑΝΕΟ)
- Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος ΔΣ IDEAL Holdings
- Μάρκος Bερέμης, Εταίρος Big Pi Ventures Capital, Συνιδρυτής Upstream, Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών)
- Γιώργος Μαυρίδης, Πρόεδρος SouthBridge ADVISORS ΑΕΔΟΕΕ.
Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο κ. Ταμβακάκης μίλησε για το σημερινό οικοσύστημα venture capital και έθεσε το ερώτημα αν είναι βιώσιμο για τα επόμενα 5 χρόνια ή αναμένονται σημαντικές αλλαγές. Ακολούθως έθεσε, μεταξύ άλλων, ερώτημα για το θεσμικό πλαίσιο και έκλεισε εκτιμώντας ότι η αγορά θα διπλασιαστεί σε διαχείριση κεφαλαίων τα επόμενα 2-2,5 χρόνια.
Η κ. Λυμπεροπούλου έκανε λόγο για τη σημαντική εξέλιξη και τις μελλοντικές προοπτικές του επενδυτικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τη μεγάλη κινητοποίηση κεφαλαίων και τις θεσμικές αλλαγές. Αναμένει την εγκατάσταση και σύσταση στην Ελλάδα μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων (funds), με περιφερειακή διάσταση. Συμφώνησε ότι το ιδανικό θα ήταν να μη χρειάζονται δημόσια κεφάλαια, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το θεσμικό πλαίσιο και η διαφάνεια βοηθούν στην εξέλιξη της αγοράς. Ως προς τη βιωσιμότητα, πιστεύει ότι χρειάζονται επιτυχίες ώστε να προβληθεί η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός, με ευθύνη όλων των πλευρών, καθώς και μεγαλύτερα σχήματα, αλλά με συμπληρωματικότητα στα skills. Θεωρεί υποδειγματικό το ΑΚΕΣ και θετική την επιστροφή θεσμικών επενδυτών, ενώ συμφωνεί πως πρέπει να μειωθεί το βάρος των εποπτικών κεφαλαίων. Μεγάλη μάχη, οι επενδύσεις από ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά ταμεία.
Η κ. Στάμου θεωρεί βιώσιμο το μοντέλο, χάρη στο σταθερό θεσμικό πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι το κύριο ζητούμενο δεν είναι η βιωσιμότητά του, αλλά αν αυτό μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Για το μέλλον προέβλεψε δύο τάσεις, μία υπερσυντηρητική, δηλαδή μακροχρόνιες σταθερές επενδύσεις, και μία με έμφαση στην καινοτομία και στο tokenization. Για το ζήτημα του exit, διερωτήθηκε αν η απάντηση είναι τα περισσότερα listed private equity funds. Δογματικά, είπε, δεν είναι εισηγμένη η εταιρεία, αλλά η κινητή αξία. Το εγχώριο θεσμικό πλαίσιο βασίζεται στην ενωσιακή νομοθεσία, με ορισμένες εθνικές ρυθμίσεις λόγω προστατευτισμού προς τους επενδυτές.
Ο κ. Βερέμης χαρακτήρισε τις εταιρείες private equity ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας, αναφέροντας στοιχεία από προσωπικές του εμπειρίες. Ο ίδιος θα ήθελε να δει το private equity να γίνεται ατμομηχανή και στην Ελλάδα, ξεπερνώντας με κεφάλαια το ζήτημα της μικρής αγοράς και αξιοποιώντας ταλαντούχους managers. Θεωρεί ατέλεια ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μη επαγγελματοποιημένες μεσαίου μεγέθους -οι οποίες ωστόσο για το private equity έχουν προοπτικές-, καθώς και το τεχνολογικό χάσμα, στη γεφύρωση του οποίου μπορεί να συμβάλει ελληνικό ταλέντο που σήμερα βρίσκεται στο εξωτερικό. Εντοπίζει δύο σημαντικές στρεβλώσεις, την κρατική παρέμβαση και τη διάσωση από ευρωπαϊκά funds με χαλαρά κριτήρια. Έκανε λόγο για ψευδαίσθηση ασφάλειας σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ, σχολιάζοντας τα pension funds, εκτίμησε ότι στην Αμερική οι παλιοί στηρίζουν το μέλλον των επόμενων, αλλά στην Ευρώπη φοβούνται το αύριο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πιο ριζοσπαστικός, υποστηρίζοντας τη μείωση της κρατικής εμπλοκής, την αναζήτηση κεφαλαίων εκτός συνόρων και την αλλαγή του mandate, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις εκτός Ελλάδας και ακολούθως η προσέλκυση στελεχών μέσω υψηλών αμοιβών. Θεωρεί την Ελλάδα επενδυτική ευκαιρία, αλλά προβληματική στo exit των επενδυτών. Αναφέρθηκε στα συν και πλην ενός εισηγμένου fund, καθώς και στην ανάγκη ενός σοβαρού πλαισίου, όπως εκείνο των ΗΠΑ.
Ο κ. Μαυρίδης μίλησε για την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές του ελληνικού επενδυτικού οικοσυστήματος, χαρακτηρίζοντας την εγχώρια αγορά ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη. Υπογράμμισε την ανάγκη εστίασης στους τομείς όπου οι Έλληνες επενδυτές έχουν γνώση και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Λεφτά πλέον υπάρχουν, το ειδικό βάρος τώρα είναι η γνώση και ο νέος οικονομικός κύκλος που ανοίγει. Θεωρεί σημαντικότερο όλων στα επενδυτικά κεφάλαια την ομάδα, όχι ως συνένωση αλλά ως εκ των έσω ανάπτυξη. Ως προς τα ταμεία, κρίνει πως δεν είναι αρκετά εύρωστα ώστε να επικεντρωνόμαστε σε αυτά, τη στιγμή που υπάρχει θάλασσα κεφαλαίων που ψάχνουν αποδόσεις.
Photo Credits: ©Ελένη Παπαδάκη / PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι