Η καινοτομία σε έξυπνα συνδεδεμένα αντικείμενα επιταχύνεται γρήγορα παγκοσμίως. Καθημερινά εμφανίζονται νέα δεδομένα στα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών παρουσίασε μελέτη με την οποία αποκαλύπτεται ότι:

  • Οι τεχνολογίες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (4IR) αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% όλων των δραστηριοτήτων ευρεσιτεχνίας παγκοσμίως το 2018.
  • Η παγκόσμια αύξηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας 4IR σχεδόν πέντε φορές ταχύτερη από τον μέσο όρο.
  • Οι ΗΠΑ είναι παγκόσμιος ηγέτης. Η Κίνα και η Νότια Κορέα ακολουθούν με ταχύτητα.
  • Η Ευρώπη χάνει έδαφος
  • Στην Ευρώπη, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση 4IR

Από την άλλη πλευρά, αρκετές μικρότερες οικονομίες αποδίδουν καλύτερα.

  • Κορυφαίοι 20 περιφερειακοί όμιλοι υπεύθυνοι για πάνω από το ήμισυ του συνόλου των δραστηριοτήτων κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, με 13 μεγαλύτερα συμπλέγματα που βρίσκονται στην Ασία ή στις ΗΠΑ

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) δείχνει ότι η καινοτομία στις τεχνολογίες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (4IR) έχει επιταχύνθηκε σημαντικά παγκοσμίως.

Μεταξύ 2010 και 2018, οι καθολικές καταχωρήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για αυτά τεχνολογίες, που αφορούν έξυπνα συνδεδεμένα αντικείμενα και καλύπτουν το Διαδίκτυο των πραγμάτων, μεγάλο δεδομένα, 5G και τεχνητή νοημοσύνη (AI), αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό σχεδόν 20% – σχεδόν πέντε φορές πιο γρήγορα από τον μέσο όρο όλων των τεχνολογικών τομέων.

Η μελέτη, με τίτλο “Διπλώματα ευρεσιτεχνίας και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση”, εξετάζει όλες τις διεθνείς οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (IPF) που σχετίζονται με το 4IR παγκοσμίως μεταξύ του 2000 και του 2018.

Κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει μια υψηλής αξίας εφεύρεση για την οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε δύο ή περισσότερα γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας παγκοσμίως.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι σχεδόν 40.000 νέες IPF έχουν κατατεθεί για αυτές τις τεχνολογίες μόνο το 2018. Αυτό σημαίνει ότι αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 10% του συνόλου των δραστηριοτήτων ευρεσιτεχνίας παγκοσμίως εκείνο το έτος.

  • “Αστερισμοί έξυπνων συνδεδεμένων συσκευών, ταχύτερου ασύρματου διαδικτύου, μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης είναι μετασχηματίζοντας την παγκόσμια οικονομία και έχοντας βαθύ αντίκτυπο σε πολλούς τομείς, από κατασκευή σε υγειονομική περίθαλψη για μεταφορά”, δήλωσε ο Πρόεδρος του EPO António Campinos.
  • “Παρατηρούμε ότι δεν έχουμε  απλώς μια επιτάχυνση της ανάπτυξης πληροφοριών και επικοινωνιών τεχνολογία αλλά  μια σημαντική αλλαγή προς μια οικονομία που βασίζεται πλήρως στα δεδομένα. Ενώ η Ευρώπη δεν είναι αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο άλλες περιοχές, η δύναμή μας έγκειται στην ποικιλομορφία της καινοτομίας, στο οικοσύστημα και στην ισχυρή απόδοση ορισμένων από τις μικρότερες χώρες μας με τα υψηλά επίπεδα εξειδίκευσης.”

Όσον αφορά τους τομείς της τεχνολογίας, η μελέτη διαπιστώνει ότι η καινοτομία έχει αυξηθεί πιο έντονα στον τομέα τομείς συνδεσιμότητας και διαχείρισης δεδομένων.

Με σχεδόν 14.000 IPF το 2018 και ετήσια αύξηση 26,7% από το 2010, συνδεσιμότητα, η οποία καλύπτει πρωτόκολλα, μικρού και μεγάλου εύρους επικοινωνίας, είναι το μεγαλύτερο από όλα τα πεδία τεχνολογίας 4IR που αναλύθηκαν.

Αυτή η εντυπωσιακή άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη του 5G, το οποίο θα υποστηρίξει το τεράστιο ανάπτυξη τεχνολογιών 4IR.

Η Διαχείριση δεδομένων η οποία περιλαμβάνει όλες τις τεχνολογίες με στόχο την εκμετάλλευση δεδομένων, από τη δημιουργία, την επεξεργασία και την ανάλυσή τους έως την εκτέλεση ανατροφοδότησης, έχει σημειώσει μέση ετήσια αύξηση 22,5% από το 2010 και το 2018 αντιπροσώπευε περισσότερα από 11.000 IPF.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τομέων εφαρμογών έχουν επίσης επηρεαστεί από την καινοτομία 4IR , από καταναλωτικά αγαθά έως υπηρεσίες, οχήματα, υγειονομική περίθαλψη και βιομηχανία.

Ο μεγαλύτερος τομέας εφαρμογών είναι τα έξυπνα καταναλωτικά αγαθά (π.χ. φορητά,ψυχαγωγία, παιχνίδια, υφάσματα), δημιούργησαν περισσότερα από 10.000 IPF μόνο το 2018….

παρακολουθήστε το σχετικό video…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here