Νέα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο των νέων περιορισμών που επιβλήθηκαν από σήμερα σε χώρους εστίασης και άλλες επιχειρήσεις αποφασίστηκαν κατά τη σημερινή κυβερνητική υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα αποφασίστηκε ότι:

1.Τίθεται και πάλι σε ισχύ η αναστολή σύμβασης με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασης κ.α.). Απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.

2. Θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.

3.Το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα επεκταθεί έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απαγορεύονται οι απολύσεις.

4.Για όσες επιχειρήσεις είναι δυνατόν πρέπει να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. 

5. Θα εφαρμοστεί κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Τα ωράρια θα εφαρμοστούν κατόπιν συνεννόησης εργαζομένων και εργοδοτών.

6. Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here