Το υψηλό δημόσιο χρέος, η αρνητική διεθνής επενδυτική θέση και ο μεγάλος όγκος «κόκκινων δανείων» αποτελούν την κληρονομιά της κρίσης, που κατ’ επέκταση επιβαρύνουν τον ευαίσθητο τραπεζικό τομέα, μειώνουν την προσφορά πιστώσεων και υποσκελίζουν τις προοπτικές για επενδύσεις και άνοδο της παραγωγικότητας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο κ. Κοστέλο στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την Ελλάδα σε συνέδριο που οργανώνει η Κομισιόν από κοινού με τον ΙΟΒΕ με θέμα την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των 13 χωρών της Ε.Ε. στις οποίες διαπιστώνονται υπερβολικές μακροοικονομικές ισορροπίες και επεσήμανε την ανάγκη αυτές να αντιμετωπιστούν με την τήρηση των πολιτικών, που έχουν συμφωνηθεί. Όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, επανέλαβε ότι θα πρέπει να τηρηθεί αυτός για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ για τις μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν την ιδιοκτησία τους.

Κόκκινα δάνεια

Αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων και της εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος τόνισε πως αποτελεί κλειδί για την αύξηση των επενδύσεων. Σημείωσε δε πως υπάρχουν επιχειρήσεις – ζόμπι στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει είτε να γίνουν βιώσιμες, είτε να κλείσουν.

Παραγωγικότητα

Σύμφωνα με τον Ντέκλαν Κοστέλο, η παραγωγικότητα παραμένει χαμηλή, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα παραμένει 27η στις 28 χώρες της ΕΕ ως προς την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος, καθώς ότι έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο επενδυτικό κενό. Λείπουν συγκεκριμένα περισσότερα από 15 δισ. σε επενδύσεις για να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Θέλουμε να δούμε την τήρηση των στόχων για τις κρατικές επενδύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, διότι η υποεκτέλεση κρατά πίσω την ανάπτυξη» ξεκαθάρισε. Πρόσθεσε πάντως πως το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ