Φωτοβολταϊκό πάρκο 230 μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία ετοιμάζεται να κατασκευάσει η ΔΕΗ, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της μεταλιγνιτικής εποχής.

Ουσιαστικά, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας, το οποίο θα καλύπτει εκτάσεις 200.000 λιγνιτικών στρεμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Πτολεμαίδα, Αμύνταιο, Φλώρινα) αποτελώντας έργο ορόσημο και πέρασμα σε μια νέα εποχή.

Το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη, συνολικής ισχύος 230 μεγαβάτ με τα 2 εξ’ αυτών τμήματα στα 15 κι ένα μεγάλο των 200 μεγαβάτ

Χθες, μάλιστα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ολοκλήρωσε τους δύο πρώτους διαγωνισμούς με υπογράφοντας για το πρώτο 15άρι την σύμβαση με τη ΜΕΤΚΑ, ενώ ακολουθεί και η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το επόμενο διάστημα για το δεύτερο 15άρι.

Το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τμήμα των 200 μεγαβάτ όπου μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε υποψήφιες εταιρείες (εγχώριες και ξένες). Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 110 εκατ ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι που εξέφρασαν τελικά ενδιαφέρον και κατέθεσαν προσφορές μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

  • Η ελληνική Resinvest, συμφερόντων Καραγκουλέ,
  • Η ελληνικών συμφερόντων Sunel UK, η οποία μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν στην Βρετανία, από κοινού με την κινεζική Shanghai Electric HongKong,
  • Η AVAX,
  • Η ARCHIRODO και
  • Η εταιρεία της Mytilineos, METKA-EGN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν θα κατασκευασθεί και θα λειτουργήσει, το έργο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ ευρώ (110 εκατ. αυτό των 200 MW και από 10 εκατ. και 11,5 εκατ. τα δύο μικρά) θα αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here