Του Βάιου Κρόκου

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ κατά την ομιλία του στο 4th Export USA Forum.

Όπως σημείωσε οι ΗΠΑ επικροτούν κάθε προσπάθεια που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την τόνωση των διμερών εμπορικών σχέσεων. Εύσημα έδωσε και στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Στο μήνυμά του ο πρέσβης των ΗΠΑ θέλησε να καταστήσει σαφές πως:

1. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την πρόοδο της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα

2. Η αμερικανική αγορά ειναι ανοιχτή στις ελληνικές επιχειρήσεις, τονίζοντας πως και οι δύο πλευρές εργάζονται για την περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία, όπως τόνισε από την πλευρά του ο κ Νικόλαος Μπακατσέλος, πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, από το 2012 οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 115% και η χώρα ανήλθε πλέον στην 68η θέση.

Το 2018 η αξία των εξαγωγών στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 1, 37 δισ. ωστόσο οι εισαγωγές από ΗΠΑ κατήλθαν στα 690 εκ. Το εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στα 681 εκατ. δολάρια το 2018 με άνοδο 22%. Όπως επισημάνθηκε στις θεσμικές ομιλίες του συνεδρίου οι εμπορικές, και όχι μόνο, σχέσεις των δύο χωρών είναι συνεχώς βελτιούμενες, κάτι που αποτυπώθηκε και από τις πρόσφατες θεσμικές συναντήσεις με τους κ.κ. Ρος και Πομπέο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και για εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων που ήδη έχουν επενδύσει στη χώρα ή βολιδοσκοπούν νέες κινήσεις σε τομείς όπως: ενέργεια, ξενοδοχεία, τουρισμός, logistics κλπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here