Στην περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας, ή περίπου του 30% του εργατικού της δυναμικού, σχεδιάζει να προχωρήσει η General Motors στη μονάδα παραγωγής που διαθέτει στη Νότια Κορέα, διατηρώντας ωστόσο σταθερή την παραγωγή, εάν η Σεούλ συμφωνήσει στην πρότασή της ύψους 2,8 δισεκ. δολαρίων για τη ζημιογόνα εταιρία, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κλείσει ένα εργοστάσιο στην Γκουνσάν, στα νοτιοδυτικά της Σεούλ και ότι εξετάζει την τύχη τριών άλλων μονάδων της στη χώρα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ, στην οποία ανήκει το 77% της GM Korea, διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση της Νότιας Κορεας για την πρόταση αναδιάρθρωσής της, καθώς η κρατική τράπεζα Korea Development Bank (KDB) κατέχει ποσοστό 17%. Ο βασικός κινεζικός εταίρος της GM, η SAIC Motor Corp, ελέγχει το υπόλοιπο 6%.

Στο σχέδιο που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση και το οποίο είδε το Reuters, η GM Korea προτείνει να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε 11.000 από περίπου 16.000.

Η πρόταση της GM ίσως φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Σεούλ, καθώς ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν προσπαθεί να διασώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης εάν χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων για την οικονομική στήριξη της GM.

Το έγγραφο έδειξε επίσης ότι η GM σχεδιάζει τα επόμενα 10 χρόνια να δημιουργήσει 1.100 νέες θέσεις εργασίας.

Η GM Korea αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της πρότασης. “Θα μειώσουμε τις δαπάνες για να καταστήσουμε κερδοφόρα την επιχείρηση”, δήλωσε εκπρόσωπος της GM, προσθέτοντας ότι η εταιρία προχωρά σε μια σειρά από ενέργειες αναδιοργάνωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here