Μάχη για πέντε ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΕΛΒΟ με το ενδιαφέρον να κλιμακώνεται συνεχώς. Άλλος ένας ισχυρός διεκδικητής γνωστοποίησε την επιθυμία του να συμμετέχει στο διαγωνισμό. Ο λόγος για το ισραηλινό consortium της κατασκευάστριας τεθωρακισμένων Plasan που ανήκει στην Rafael Advanced Defence Systems.
Η ισραηλινή κοινοπραξία

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην ισραηλινή κοινοπραξία,  εκτός από την Plasan,  μετέχει και η κρατική βιομηχανία όπλων του Ισραήλ Rafael Advanced Defense Systems, έχει στο πλάνο της τη υλοποίηση επενδύσεων που μπορεί να φθάσουν έως και 1 δισ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι διεκδικητές

Εκτός από την ισχυρή ισραηλινή κοινοπραξία, προσφορές στην EY έχει επίσης υποβάλλει κοινοπραξία των ελληνικών ομίλων Πετρόπουλου και Κουιμτζή, που συμπράττουν με αμερικανικές εταιρείες. Επίσης,  η γερμανική αμυντική βιομηχανία Krauss-Maffei Wegmann, κατασκευάστρια των αρμάτων Leopard, η ιταλική εταιρεία holding Ferrovie dello Stato, που ελέγχει και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς επίσης και o νοτιοαφρικανικός όμιλος αμυντικών συστημάτων Paramount.

Η Intracom Defence, ο ινδικός όμιλος Tata Group και ο πολωνικός όμιλο Solaris, που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον φέρονται να μην κατέθεσαν προσφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα εκποιηθούν:

  • ακίνητα,
  • κτιριακές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου,
  • εξοπλισμός και
  • δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει το δικαίωμα, να αποκτήσει έναντι τιμήματος το 21% της ΕΛΒΟ μετά από μια τριετία

Η ΕΛΒΟ βρίσκεται από το 2014 σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με σωρευμένες ζημίες 170,3 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις που έφταναν τα 85,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί το 1972 ως Στάγιερ Ελλάς με σκοπό την παραγωγή και διάθεση φορτηγών οχημάτων, γεωργικών ελκυστήρων και σταθερών κινητήρων. Το 1986 η συμμετοχή των Αυστριακών είχε μεταβιβαστεί στο ελληνικό Δημόσιο. Το 2000 ο όμιλος Μυτιληναίος είχε αποκτήσει, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, το 43% των μετοχών και το management και αποχώρησε από την εταιρεία το 2010.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here