της Ελενας Ερμείδου

Ιδιωτικά, κοινοτικά και κρατικά κεφάλαια άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ θα συνδυάσει το νέο ταμείο συμμετοχών EquiFund (funds of funds), του οποίου τα εγκαίνια γίνονται σήμερα 16 Απριλίου με στόχο να χρηματοδοτήσει καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης τους: στο χρηματοοικονομικό κλάδο, ασφαλειών στο τομέα της υγείας, τεχνολογίας και άλλους τομείς. Η χρηματοδότηση θα γίνει συγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Τα 400 περίπου εκατομμύρια, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιωτικά κεφάλαια θα διατεθούν γα την χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων μέσω εννέα funds, τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: το Marathon,το Velocity, και το EOS Capital Parnters του οποίου μεταξύ άλλων ηγείται ο Απόστολος Ταμβακάκης επικεφαλής ανάπτυξης του Latsis Group και πρώην διοικητής της ΕΤΕ.

Ο μέτοχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων είναι η Εθνική Τράπεζα ενώ αύριο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων αναμένεται να υπογράψει τρεις συμφωνίες με την ΕΤΕ για τρία επιπλέον προγράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 40 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει ήδη σχέδια και για περίπου 10 από αυτές τα σχέδια βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο επίπεδο.

Ο κλάδος χρηματοοικονομικών βρίσκεται υψηλά στο ενδιαφέρον των επενδυτών όπως η υγεία και η τεχνολογία, ενώ οι ασφάλειες ήδη δηλώνουν ενδιαφέρον να βρουν χρηματοδότη να αναπτύξουν τα σχέδια τους, πολλά εξ’ αυτών εστιάζουν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προγραμμάτων μέσω της τεχνολογίας.

Τι προγραμματίζεται για σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 16 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) ​θα απευθυνθεί σε υφιστάμενους ή / και φιλόδοξους επιχειρηματίες ​οι οποίοι θα συναντηθούν και ​θ​α συζητήσουν με πιθανούς επενδυτές.

Το EquiFund ξεκινά τη λειτουργία του με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) μέλος του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία συνεπικουρεί την πρωτοβουλία με ένα ποσό που αναμένεται να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν όλοι οι συντελεστές του προγράμματος τόσο από την μεριά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με την συμμετοχή του Διευθύνοντα Σύμβουλου κου Pier Luigi Gilibert, όσο και από την μεριά του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού κου Χαρίτση, οι οποίοι εκπροσωπούν τους δύο θεμελιώδεις επενδυτές της πρωτοβουλίας EquiFund.

Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν όλες οι ομάδες που εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης οι οποίες μαζί με επιτυχημένους επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρέχει το πρόγραμμα.

Κεντρικές ομιλίες αναμένονται και από διεθνείς ομιλητές όπως ο  Javier Perez- Tenessa De Block, Ιδρυτής και πρώην CEO της eDreams ODIGEO και ο συμβούλος ψηφιακής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας Paul Papadimitriou ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός παρουσιαστής του συνεδρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here