Λιγότερες αλλά πιο ακριβές συσκευές smartphones αγόρασαν οι Έλληνες το 2020, γεγονός που αποτυπώνει μια στροφή στις αγοραστικές τους προτιμήσεις.

Ενδεικτικό είναι πως πλέον, τέσσερις κατασκευαστές μονοπωλούν το ενδιαφέρον του Έλληνα καταναλωτή στον κλάδο των έξυπνων κινητών τηλεφώνων: Eιδικότερα, Apple, Huawei, Samsung και Xiaomi κατέχουν κοντά στο 90% της αγοράς.

Το 2020 πωλήθηκαν περίπου 1,8 εκατομμύρια συσκευές, όταν το 2019 όπου το αντίστοιχο νούμερο είχε αγγίξει τα 2 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή όμως, η συνολική αξία των smartphones κινήθηκε στα επίπεδα των 517 εκατ. ευρώ έναντι 523 εκατ. ευρώ το 2019.

Τα μερίδια των κατασκευαστών

Οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 87% της συνολικής αγοράς σε επίπεδο τεμαχίων και πλησίασαν στο 94% με βάση την αξία. Σε όρους πωληθέντων τεμαχίων η Samsung βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση κατέχοντας ένα μερίδιο που ξεπέρασε το 33%, δηλαδή σχεδόν το ένα στα τρία κινητα που πουλήθηκαν πέρσι, ήταν της κορεάτικης εταιρείας.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε πέρσι η Xiaomi, που κατάφερε να επικρατήσει στις οικονομικές επιλογές και να ανεβάσει το μερίδιο της (πάντα σε σχέση με τον αριθμό των κινητών που πουλήθηκαν) στο 28% από 17% που ήταν το 2019. Το μερίδιο της Huawei υποχώρησε στο 17% αλλά η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει την τρίτη θέση. Στη τέταρτη θέση βρίσκεται η Apple η οποία αύξησε το μερίδιο της στο 8,5% από 7% πέρσι.

Η εικόνα στην σύγκριση με βάση τη αξία των πωληθέντων συσκευών, είναι αρκετά διαφορετική. Η Samsung παραμένει στην πρώτη θέση μένα μερίδιο κοντά στο 37%, αλλά δεύτερη εδώ βρίσκεται η Apple με 26%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Xiaomi με μερίδιο που αγγίζει το 19%, και η Huawei με 12%. Όπως φαίνεται σε όρους αξίας το 94% πήγε σε αυτές τις τέσσερις εταιρείες με όλους τους υπόλοιπους να μοιράζονται μόλις το 6%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here