του Βάιου Κρόκου

Τις προκλήσεις και τις προοπτικές που έχει σήμερα στην Ελλάδα η Επαγγελματική Ασφάλιση παρουσίασαν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, κ. Χρήστο Νούνη η μελέτη ανατέθηκε στον ΙΟΒΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών του θεσμού, ο οποίος ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σημαντικά. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2021 ιδρύθηκαν 3 νέα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Πλέον και με την επίσημη ίδρυση του ΤΕΑ της Eurobank τα επαγγελματικά ταμεία ανέρχονται πλέον στα 25.

Μεταξύ άλλων ανέλυσε τους σκοπούς της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α όπως περιγράφονται – μεταξύ άλλων – από τον παρακάτω άξονα

Κατά την εισαγωγική του ομιλία ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής Ο.Π.Α αναφέρθηκε σε παθογένειες και προκλήσεις στο εγχώριο συνταξιοδοτικό σύστημα, σημειώνοντας πως “δεν είναι εύκολο απλά να αντιγράφεις ένα σύστημα μιας άλλης χώρας – καθώς κληρονομείς αποφάσεις, πόρους και δομές από το παρελθόν και κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες”. Ανέδειξε συνοπτικά τα οφέλη της επαγγελματικής ασφάλισης που στη χώρα μας παραμένει χαμηλά σε σχέση με την Ε.Ε

Μιλώντας την μελέτη του ΙΟΒΕ, ο κ. Βέττας σημείωσε πως χρησιμοποιήθηκαν σημαντικά δεδομένα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν μπορούν να αποτελέσουν βάση ζυμώσεων για αποφάσεις που θα οφελήσουν την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία έχει έλλειμμα μακροπρόσθεσμων και παραγωγικών επενδύσεων. Έχει πρόβλημα αποταμίευσης, έλλειψη κινήτρων για συμμετοχή στην τυπική αγορά εργασίας και ως εκ τούτου κάθε πρόταση για το συνταξιοδοτικό που θα οφελήσει και τους 3 πυλώνες, θα οφελήσει και τη συνολική οικονομία.

Τη στήριξη του στην ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης εξέφρασε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου.

Ο ίδιος περιέγραψε τις δυσκολίες στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα για την αρνητική θέση της σε όρους αποταμίευσης και ως εκ τούτου ο 2ος πυλώνας μπορεί να συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Έρχεται το 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Επαγγελματική Ασφάλιση: Σε τροχιά αναπτυξιακού άλματος με επίκεντρο τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις

 

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Γατόπουλος, Επικεφαλής Τμήματος Διεθνών, Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών ΙΟΒΕ παρουσίασε βασικά σημεία της μελέτης σχολιάζοντας πως η ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης, συνδυαστικά με τη δημόσια και την ιδιωτική, προσφέρει σημαντικά και οικονομικά οφέλη.

Ο λόγος που είναι κρίσιμη η ενδυνάμωση της επαγγελματικής ασφάλισης συνοψίζεται σε 4 βασικά σημεία που αποτελούν πρακτικά και ένα “φαύλο κύκλο” σε κοινωνία και οικονομία:

-Οι δημογραφικές πιέσεις

-Το επενδυτικό κενό

-Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί

-Η χαμηλή αποταμίευση

Σημείο τριβής και περαιτέρω ανάγκης για διαβούλευση είναι οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στη φορολόγηση των πυλώνων ασφάλισης.

Συστηματική ωστόσο είναι η άνοδος του ενεργητικού των ΤΕΑ στην Ελλάδα, αλλά παραμένει μεγάλη υστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα εμπόδια, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, εντοπίζονται σε κοινωνικο-πολιτικούς παράγοντες και οικονικούς παράγοντες

Συνοψίζοντας σύμφωνα με τα προτεινόμενα μέτρα του ΙΟΒΕ μπορεί να επιτευχθεί: 

-Η διάχυση του ασφαλιστικού κινδύνου μεταξύ πυλώνων του συστήματος

-Η βελτίωση της επάρκειας των συνταξιοδοτικών παροχών

-Η καλλιέργεια αποταμιευτικής κουλτούρας των νοικοκυριών

-Η ενίσχυση της παραγωγικότητας

-Η αύξηση των επενδύσεων

-Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Για τη σημαντική και πολύπλευρη συνεργασία που έχει με την ΕΛΕΤΕΑ αναφέρθηκε η κα Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συγχαίροντας το ΙΟΒΕ για την εμπεριστατωμένη μελέτη για τα Επαγγελματικά Ταμεία. Στάθηκε ιδιαίτερα στη πολυδιάσπαση της Εποπτείας, γεγονός που δημιουργεί καθυστερήσεις, έξτρα κόστη, δυσκολίες και ασάφειες ως προς την ανάθεση ευθυνών ανά Επόπτη.

Μίλησε ειδικότερα για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και την ανάγκη αναθεώρησης του πλαισίου προς όφελος του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης και της οικονομίας ευρύτερα.

Τη σημαντική εμπειρία του γύρω από τις προκλήσεις πριν και μετά την ίδρυση του ΤΕΑ της ΕΧΑΕ περιέγραψε, μεταξύ άλλων ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στο ίδιο μοτίβο, ο κ. Κρις Αίσωπος, Πρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών υποστήριξε την ανάπτυξη των ΤΕΑ (όπως δημίουργησε το δικό της Ταμείο η ΕΘΕ το 2020), περιγράφοντας την πορεία των αποδόσεων, τις επενδυτικές επιλογές κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ