Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Υπάρχουν 4 μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, 4 funds με τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες και εμπειρία στην διαχείριση μονάδων υγείας παγκοσμίως που αυτή την εποχή έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ελλάδα. Εκπρόσωποί τους κυκλοφορούν καθημερινά στα γραφεία των τραπεζών αλλά και των διοικήσεων των ιδιωτικών μονάδων υγείας σε ολόκληρη την Ελλάδα και καταθέτουν προσφορές εξαγορές.

Το σχέδιό τους είναι απλό:

  • Τα δημόσια νοσοκομεία θεωρούνται “συστημικά assets”, απαξιωμένα με ελλιπή χρηματοδότηση. Στο ορατό μέλλον δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέα. Οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για περίθαλψη αυξάνονται και το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
  • Η κατάρρευση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης οδηγεί ολοένα και περισσότερους Έλληνες στην Ιδιωτική Ασφάλιση. Οι μεγάλες Ασφαλιστικές εταιρείες μόλις αποκτήσουν τα κρίσιμα μερίδια αγοράς, θα επιδιώξουν να αποκτήσουν ιδιωτικές μονάδες υγείας για να καθετοποιήσουν τις υπηρεσίες τους.
  • Οι περισσότερες ιδιωτικές μονάδες υγείας είναι καταχρεωμένες στις τράπεζες. Ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί τις πληρωμές, τα claw back, rebate και υποχρεωτικές εκπτώσεις, μαζί με τα φαινόμενα διαφθοράς επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Έρχονται νέες φιλικές και επιθετικές εξαγορές στα ιδιωτικά θεραπευτήρια

Οι τράπεζες μετατρέπουν τα χρέη σε μετοχικό κεφάλαιο (equity) και αναζητούν αγοραστές.

Η επενδυτική ευκαιρία για τα funds είναι ορατή και τεράστια:

  • ●Θέλουν να αγοράσουν τώρα τις υπερχρεωμένες ιδιωτικές μονάδες υγείας, να τις εξυγιάνουν και να τις πουλήσουν αργότερα –ακριβότερα- στους μεγάλους Ιδιωτικούς Ασφαλιστικούς Ομίλους.
  • ●Διαθέτουν τεχνογνωσία και άφθονα φθηνά κεφάλαια για να μετατρέψουν τις ιδιωτικές μονάδες περίθαλψης σε σύγχρονα Νοσοκομεία.

Τον Οκτώβριο, το fund CVC πρότεινε στη διοίκηση του νοσοκομείου ΙΑΣΩ για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της κλινικής ΙΑΣΩ General. Ένα μήνα αργότερα, υπογράφηκε η συμφωνία για την πώληση του 97,2% των μετοχών του Ιασώ General στο CVC Capital μέσω της “Hellenic Healthcare”. Το ίδιο fund τον περασμένο Απρίλιο είχε εξαγοράσει το νοσοκομείο Metropolitan…

  • Μετά το ΙΑΣΩ, επισκέψεις των funds έχουν δεχθεί όλα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια: Η Euromedica, το Ερρίκος Ντυνάν, το ΥΓΕΙΑ και πάρα πολλές ιδιωτικές μονάδες υγείας εκτός Αθηνών….

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ήρθε και η πρόσφατη πρόταση του Βασίλη Αποστολόπουλου για την εξαγορά του 30% του ΥΓΕΙΑ, στην τιμή 0,45 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή 40% πάνω από την χρηματιστηριακή αξία εκείνης της μέρας.

Η MIG αρνήθηκε ευγενικά… Η συνέχει όμως θα είναι εντυπωσιακή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here