Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι μισθώσεις ακινήτων  τύπου Airbnb καθώς φαίνεται πως αρκετοί ιδιοκτήτες  δεν τις έχουν δηλώσει. Περίπου 49.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες τύπου Airbnb έχουν κάνει τη σχετική δήλωση στην πλατφόρμα του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, αλλά αυτό  σημαίνει πως περίπου 35.000 δεν το έχουν κάνει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ξεκινήσει ήδη ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες που επιμένουν να μη δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν από ακίνητα και τα οποία φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως και 45%.

Η φορολογική διοίκηση προχωρεί στη δημιουργία μηχανισμού («search robot») προκειμένου να γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις που θα ελέγχουν τα ακίνητα που μισθώνονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις και εάν αυτά παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (π.χ. πρωινό, ξεναγήσεις κ.λπ.), προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ.   Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ ζήτησε από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες Booking και Airbnb να κατεβάσουν από τις ιστοσελίδες τους  όσους δεν αναρτούν τον κωδικό που διαθέτουν στην εφορία για την ενοικίαση των ακινήτων τους.

Και οι δύο εταιρείες έχουν συμμορφωθεί και με ηλεκτρονικά μηνύματα ζητούν από τους πελάτες τους σχετικούς κωδικούς προκειμένου να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.   Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό φορολογουμένων που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here