O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), μέσω του Προέδρου του ΔΣ, Μάνου Μακρομάλλη, συμμετείχε στην ακρόαση φορέων της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1689 (AI Act) — Τροποποίηση του ν. 4961/2022».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:
- εθνικό πλαίσιο εφαρμογής του ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη
- ΑΠΔΠΧ ως κεντρική αρχή εποπτείας,
- ΕΕΤΤ ως κοινοποιούσα αρχή με νέο Κέντρο Συντονισμού,
- Ρυθμιστικό Δοκιμαστήριο ΤΝ για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
- ενιαίο μηχανισμό καταγγελιών,
- σύστημα διοικητικών κυρώσεων
- Ενιαίο Μητρώο Συστημάτων ΤΝ του Δημοσίου.
Η θέση του ΣΕΚΕΕ

Ο ΣΕΚΕΕ καλωσόρισε το νομοσχέδιο ως αναγκαίο και έγκαιρο βήμα εναρμόνισης, με ιδιαίτερα θετική αποτίμηση της θέσπισης του Ρυθμιστικού Δοκιμαστηρίου. Παράλληλα, θέσαμε ενώπιον της Επιτροπής τέσσερα συγκεκριμένα αιτήματα εκ μέρους του κλάδου:
● Σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ ΑΠΔΠΧ και λοιπών τομεακών εποπτικών αρχών.
● Αναλογικά πρόστιμα για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, με ρητή αποτύπωση στον ελληνικό νόμο της ευνοϊκής ρύθμισης του Κανονισμού για ΜμΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις.
● Επαρκή στελέχωση των εποπτικών μηχανισμών με κατάλληλο τεχνικό προσωπικό, όχι μόνο χρηματοδότηση.
● Ουσιαστική συμμετοχή των φορέων του κλάδου στη δεύτερη φάση εφαρμογής (εκτελεστικές πράξεις, κώδικες δεοντολογίας).
Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο ΣΕΚΕΕ απάντησε επίσης σε ερωτήματα σχετικά με τις διασφαλίσεις του ρυθμιστικού δοκιμαστηρίου, τον έλεγχο της ανθρώπινης εποπτείας στα αποτελέσματα συστημάτων ΤΝ, και την ανάγκη πρακτικής (όχι μόνο τυπικής) εφαρμογής της υποχρέωσης γραμματισμού στην ΤΝ που προβλέπει ο Κανονισμός.
Επόμενα βήματα
Το νομοσχέδιο συνεχίζει την κοινοβουλευτική του πορεία. Ο ΣΕΚΕΕ θα παρακολουθεί στενά και τη δεύτερη φάση εφαρμογής —εκτελεστικές πράξεις, υπουργικές αποφάσεις, κώδικες δεοντολογίας— όπου θα κριθεί η ουσία του νέου πλαισίου.
Η παρουσία αυτή δεν είναι μεμονωμένη· εντάσσεται στη διαρκή παρακολούθηση κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας που αφορά τον κλάδο μας εκ μέρους του Συνδέσμου, ακόμα κι όταν αυτό δεν γίνεται πάντα αντικείμενο ξεχωριστής ενημέρωσης.








