Σε τρεις πυλώνες στηρίζεται ο αναθεωρημένος ενεργειακός σχεδιασμός με ορίζοντα το 2030:

  • Ανανεώσιμες πηγές,
  • αποθήκευση και
  • εξοικονόμηση ενέργειας.

To πλάνο συζητήθηκε χθες στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή και πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα πληροφορίες, το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει σημαντική αναβάθμιση των στόχων τόσο για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών όσο και για την αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τον υφιστάμενο σχεδιασμό ενώ θα προσαρμοστεί ανάλογα ο σχεδιασμός των διαχειριστών των ενεργειακών δικτύων προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα περιθώρια υποδοχής των νέων σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αλλά και τις επίσημες τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΝ ως τώρα:

-Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά χερσαία και υπεράκτια, υδροηλεκτρικά) αυξάνεται σε 28 γιγαβάτ έναντι 19 γιγαβάτ που προβλέπει ο υφιστάμενος σχεδιασμός.

-Οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια εφοδιασμού και τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ προβλέπεται να φτάσουν στα 8 γιγαβάτ.

Το 80 % της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 θα καλύπτεται από ΑΠΕ.

-Αναβαθμίζονται οι στόχοι για την ενεργειακή απόδοση με έμφαση στα κτίρια και τις μεταφορές.

Διατηρείται το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης μέχρι την επίτευξη της πλήρους απανθρακοποίησης.

Οι στόχοι του νέου ΕΣΕΚ προσδιορίζονται ως ένα βαθμό και από την Κοινοτική νομοθεσία που προβλέπει ότι η ΕΕ θα γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ως το 2050 ενώ ως το 2030 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 55 % σε σχέση με το 1990. Η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε την ΕΕ σε επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα θα υποβληθούν στην ΕΕ ως τις 30 Ιουνίου και θα οριστικοποιηθούν έως τα μέσα του 2024.