Τρεις θετικούς καταλύτες για τις τραπεζικές μετοχές βλέπει η Goldman Sachs με αποτέλεσμα να αυξάνει τις τιμές στόχους οι οποίες τώρα αφήνουν περιθώρια ανόδου 16%-42%. Ο οίκος προβλέπει διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στη διετία 2024-2025 περαιτέρω μείωση του δείκτη κόκκινων δανείων με επαναφορά του σε επίπεδα κάτω του ορίου συναγερμού 3% έως το 2025 και αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά μέσο όρο 10% φέτος.
Οι θετικοί καταλύτες σύμφωνα με τη Goldman είναι:
1) Η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023,
2) Τα περιθώρια για θετικές αναθεωρήσεις για τα μεγέθη των τραπεζών στη συνέχεια
3) Τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να επιστρέψουν στις διανομές μερισμάτων.
Με αυτό το σκεπτικό η Goldman Sachs, ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες προτείνοντας αγορές για τις μετοχές σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, ουδέτερη στάση για τη Eurobank και νέες αυξημένες τιμές στόχους για όλες ως εξής:
*Alpha Bank στα 1,95 ευρώ από 1,70 ευρώ προηγουμένως
*Eurobank στα 1,70 ευρώ από 1,55 ευρώ προηγουμένως
*Εθνική είναι στα 6,90 ευρώ από 6,20 ευρώ πριν και
* Πειραιώς στα 3,35 ευρώ από 2,75 ευρώ προηγουμένως
Στην ανάλυσή του ο οίκος αναφέρει ότι οι καλύτερες επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο, βασίζονται κυρίως σε δύο παράγοντες: Στα υψηλά περιθώρια των επιτοκίων λόγω της αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ και στο φρενάρισμα των νέων κόκκινων δανείων, που απέδειξε την αντοχή της ποιότητας του ενεργητικού τους.
Τώρα ο οίκος αναμένει ότι ο μέσο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE), θα αυξηθεί σε 13% και 10% αντίστοιχα για φέτος και τον επόμενο χρόνο κινούμενος προς ένα μεσοπρόθεσμο μέσο όρο περίπου 12% (έναντι 13% για την Ευρώπη).
Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών τραπεζών περίπου κατά 10% φέτος και κατά 8% για του χρόνου, μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και τις προβλέψεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ από την αγορά, που υπολογίζει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να κορυφωθεί στο 3,75% φέτος δηλαδή 25 μονάδες βάσης υψηλότερα, από ότι αναμενόταν τον Απρίλιο.
Η Goldman Sachs προβλέπει επίσης ότι ο μέσος δείκτης ιδίων κεφαλαίων CET1 θα αυξηθεί σε 14,9% φέτος και σε 15,9% του χρόνου με πιθανότητες διανομής μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023.
Σημαντική είναι η εκτίμηση για περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE). Προβλέπει μέσο δείκτη NPE 5% φέτος στο 4% το 2024 και στο 3% 2025 αντίστοιχα, σε τροχιά προς τα μέσα επίπεδα της ΕΕ του 2-3%. Να σημειωθεί εδώ ότι κάτω από το 3% ο δείκτης τίθεται εκτός ορίων επαγρύπνησης σε απολύτως φυσιολογικά όρια.
Ο οίκος υπολογίζει ρυθμό επιτάχυνσης στην ετήσια μέση αύξηση των υγιών- εξυπηρετούμενων δανείων περίπου 4% στο διάστημα 2022-2027 το οποίο θα υποστηριχθεί περαιτέρω από τις θετικές μακροοικονομικές προοπτικές (εκτίμηση ΔΝΤ για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,6% και 1,5% το 2023-2024), την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων και η αργή στροφή των καταθέσεων όψεως σε προθεσμιακές καταθέσεις θα ενισχύσουν την επέκταση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων (NIM) περίπου κατά 90 μονάδες βάσης φέτος. Εκτιμά επίσης, ότι το κόστος κινδύνου (COR) θα κυμανθεί στις 90-100 μονάδες βάσης φέτος για να μειωθεί στις 80 την επόμενη διετία με την κάλυψη στα κόκκινα δάνεια να προσεγγίζει περίπου το 100%.
ΝΑΚ