της Ελενας Ερμείδου

Σε τρεις βασικούς παράγοντες χαράσσουν στρατηγικές ανάπτυξης για το 2018 οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι, σύμφωνα με έρευνα της KPMG, τα αποτελέσματα της οποίας ήλθαν στο φως της δημοσιότητας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Συμβούλων: στο παράγοντα της γεωπολιτικής αστάθειας, στο δημογραφικό και στο παράγοντα κυβερνοασφάλεια. Στην έρευνα με τίτλο «Growing Pains» 2018 CEO Outlook για πρώτη φορά στα χρονικά συμμετείχε και η Ελλάδα.

Το επιχειρείν διανύει όπως αναφέρει η KPMG μία αισιοδοξία, όπου μετριάζεται από το ρεαλισμό της αναγνώρισης ό,τι για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν νέες στρατηγικές.

Σε πρώτη προτεραιότητα οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι βάζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών, αλλά και την μετάβαση του προσωπικού τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ελλάδα 

Οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα δείχνουν να είναι θετικές τόσο για εταιρείες όσο και για κλάδους, ωστόσο και στις κύριες συμμετέχουσες χώρες. Το 92% των CEO εξέφρασαν εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη του κλάδου τους σε σχέση με το 78% των κυρίων χωρών που περιλαμβάνουν τις μεγαλύτερες οικονομίες στο κόσμο.

Η οργανική ανάπτυξη και οι στρατηγικές συμμαχίες αποτελούν κλειδί στην επίτευξη των στόχων ανάπτυξης. Το 36% των ελλήνων βλέπει ως κλειδί την οργανική ανάπτυξη δηλαδή μέσω κεφαλαιακών επενδύσεων, προσλήψεων, καινοτομιών και ερευνών. Περισσότεροι από τους μισούς έλληνες το 52% κατατάσσουν τις στρατηγικές συμμαχίες ως δεύτερη επιλογή στην στρατηγική ανάπτυξης σε σύγκριση με το 36% των κυρίων χωρών.

Ανάπτυξη μεν, λίγα έσοδα δε

Προβλέπεται ισχνή αύξηση εσόδων στα επόμενα τρία χρόνια και αλλαγή αριθμού εργαζομένων. Το 92% των ελλήνων προβλέπει αύξηση των ακαθαρίστων εσόδων έως 1,99% το χρόνο για τα επόμενα έτη. Το ίδιο ποσοστό αύξηση των εργαζομένων κατά 5%.

Οι μεγαλύτερες απειλές

Για τους CEOs οι μεγαλύτερες απειλές είναι οι λειτουργικοί κίνδυνοι και κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας. Σύμφωνα με το 28% των ελλήνων οι λειτουργικοί κίνδυνοι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ το 40% θεωρεί την κυβερνοασφάλεια ως την μεγαλύτερη απειλή. Μείζονος σημασίας στο κομμάτι αυτό η εξειδίκευση του ανθρωπίνου δυναμικού στην υποστήριξη των μελλοντικών σχεδίων.

Τα νέα από το ψηφιακό μέτωπο

Η πλειοψηφία των ελλήνων κατά 88% απάντησε πως δυσκολεύεται στην εκτέλεση παραλλήλων διαδικασιών για το ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και το μη ψηφιακό μετασχηματισμό έναντι ποσοστού 30% στις κύριες χώρες.

Κλαδικές συνεργασίες κλειδί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων

Το 56% των ελλήνων CEOs σκοπεύει να επιτύχει κλαδικές συνεργασίες, να συγκροτήσει κοινοπραξίες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Οι έλληνες είναι λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν προγράμματα εκκόλαψης νέων επιχειρήσεων  ή να συνεργαστούν με τρίτους παρόχους τεχνολογίας στο cloud. Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία αυτοί ξένοι ερωτώμενοι και έλληνες εμφανίζουν σύμπνοια.

Εν κατακλείδι οι CEO εμφανίζονται αισιόδοξοι αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξουν κλυδωνισμοί στην ανάπτυξη, σχεδιάζουν ανάπτυξη με ρεαλισμό, εκλαμβάνουν την ψηφιοποίηση ως προσωπικό στοίχημα ενώ βάζουν την διαίσθηση πάνω από τα δεδομένα. Παράλληλα το κλειδί της επιτυχίας αναγνωρίζουν ότι είναι το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Στην παγκόσμια έρευνα συμμετείχαν 1.300 Διευθύνοντες Σύμβουλοι από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες επιχειρήσεις του κόσμου. ο 34% των εταιρειών έχουν έσοδα πάνω από 10 δισεκ. δολάρια, το 42% μεταξύ 1 δισεκ. και 9,9 δισεκ. και το 24% μεταξύ 500 εκατ. και 999. Καλύφθηκαν έντεκα κλάδοι: Αυτοκινητοβιομηχανία, τράπεζες, ενέργεια, υποδομές, ασφάλειες, βιοεπιστήμες, μεταποίηση, τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες.

Στην Ελλάδα απάντησαν 25 Διευθύνοντες Σύμβουλοι.

Κύριες χώρες: Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Κίνα, Ολλανδία.