Βαθιά ανάσα, φθηνής και χρήσιμης ρευστότητας θα πάρει το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών από το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης  Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) του 1,35 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες.

Το πρόγραμμα επεκτείνεται έως τον Ιούνιο του 2021 τουλάχιστον και αυτό σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει ακόμη περισσότερα ελληνικά ομόλογα. Από τα 15-16 δισ. ευρώ που θα αγόραζε εάν το PEPP παρέμενε στα 750 δισ., πλέον, σύμφωνα και με πηγές της αγοράς, θα μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους ύψους 27 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα καλύψει πλήρως την εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά.

Η ανακοίνωση της Christine Lagarde πυροδότησε ένα βίαιο ανοδικό  ράλι στα ελληνικά ομόλογα χθες, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να σημειώνει βουτιά στο 1,37%.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η απόφαση δίνει στο οικονομικό επιτελείο την ευκαιρία να προχωρήσει άμεσα στην επόμενη έξοδο στις αγορές .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here