Λίστα με τους 23 servicers που έχουν αφήσει τον τελευταίο χρόνο το μεγαλύτερο «αποτύπωμα» στην αγορά των NPLs σε κεντρική, ανατολική και νοτιανατολική Ευρώπη παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). 

Η επίμαχη λίστα περιλαμβάνει, τόσο τους βασικούς servicers, οι οποίοι παρακολουθούν και διαχειρίζονται δάνεια, όσο και τους πλέον ειδικούς που αφενός, προσπαθούν να αναδιαρθρώσουν το δάνειο και να συνεργαστούν με τον οφειλέτη σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών και αφετέρου, να παρέχουν υπηρεσίες ανάκτησης, συλλέγοντας όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούν εφόσον έχουν εξαντληθεί οι επιλογές αναδιάρθρωσης. Πιο αναλυτικά:

APS Holdings: Είναι, επίσης και επενδυτής, με έμφαση σε χαρτοφυλάκια δανείων λιανικής, μικρά επιχειρηματικά, αλλά και εταιρικά και παρουσία σε Βοσνία, Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ουκρανία. 

AxFina: Δραστηριοποιείται σε Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία και εστιάζει, τόσο στα δάνεια λιανική, όσο και σε επιχειρηματικά. 

Best S.A.: Μέχρι στιγμής έχει παρουσία κυρίως στην Πολωνία, επιλέγοντας να επενδύει σε όλα τα χαρτοφυλάκια δανείων.

B2Holding: Εκτός από την Ελλάδα, η B2 δραστηριοποιείται σε ακόμη 14 αγορές της κεντρικής, ανατολικής και νοτιανατολικής Ευρώπης. Στην Πολωνία, για παράδειγμα, είναι παρών μέσω της Ultimo. Επενδύει σε δάνεια, τόσο λιανικής, όσο και επιχειρηματικά – εταιρικά. 

Cepal: Προέκυψε κατόπιν απόσχισης από την Alpha Bank, με ένα μερίδιο της τάξεως του 80% να έχει πωληθεί στην Davidson Kempner τον Φεβρουάριο του 2021. Προς ώρας, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην Ελλάδα. 

Chartered Debt Management: Συνήθως ενεργεί ως servicing partner διεθνών επενδυτών στη Ρουμανία. 

Credit Express: Έχει εστίαση στα δάνεια λιανικής και δηλώνει παρών σε Κροατία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Ουκρανία. 

Coface: Δραστηριοποιείται σε 10 αγορές της περιοχής, με το χαρτοφυλάκιό του να αφορά σε δάνεια λιανικής.

Delfi: Εστιάζει στην Κύπρο.

EOS Group: Με παρουσία στην Ελλάδα, αλλά και σε ακόμη 13 αγορές, ο συγκεκριμένος επενδυτής ενδιαφέρεται αφενός, για δάνεια λιανικής και επιχειρηματικά, αλλά και για το real estate (οικιστικά ακίνητα).    

Eurobank FPS: Μετά την εξαγορά από την doValue αύξησε σημαντικά το «αποτύπωμά» της στο σύνολο της Ευρώπης.  

Hoist Finance: Έχει παρουσία στην Ελλάδα.  

Intrum: Όπως σχολιάζει η EBRD, τον Ιούνιο του 2017 η Intrum Justitia συγχωνεύθηκε με την Lindorff. Η νέο οντότητα ονομάστηκε Intrum. Τον Οκτώβριο του 2019 απέκτησε το 80% της πλατφόρμας της Τράπεζας Πειραιώς και πλέον έχει παρουσία – πέραν της Ελλάδας – σε Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.  

Kredyt Inkaso: Δραστηριοποιείται σε Βουλγαρία, Κροατία, Πολωνία και Ρουμανία. 

Kruk: Επενδύει σε χαρτοφυλάκια δανείων, αλλά και ακινήτων και έχει παρουσία σε Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία. 

Lexus EGF: Προς ώρας, το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην Πολωνία. 

Mount Street: Τον Ιανουάριου του 2017 απέκτησε την ΕΡΑ, τη γερμανική θυγατρική της ΕΕΑ, η οποία συστήθηκε το 2009 για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην WestLB AG. 

Pepper: Έχει παρουσία στην Κύπρο. 

Pillarstone: Επενδύει σε μικρά επιχειρηματικά και εταιρικά δάνεια σε Κύπρο και Ελλάδα. 

PraGroup: Έχει παρουσία στην Πολωνία.

Resolute: Δραστηριοποιείται σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα και Ουγγαρία. 

QQuant Master Servicer: Ιδρύθηκε ως servicer στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017. 

Tagor Asset Management: Συχνά υποβάλλει προσφορές στο πλευρό διεθνών επενδυτών στη Ρουμανία. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here