• «Έχουμε γυρίσει σελίδα, είμαστε ξανά μία αμιγώς ιδιωτική τράπεζα και έχει επέλθει συμφωνία με τον SSM για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023»

αποκάλυψε χθες ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, εκτιμώντας ότι τον Απρίλιο ο Εποπτης της Φρανκφούρτης θα επισημοποιήσει την έγκριση του. Η Alpha Bank είναι η μόνη εισηγμένη που από το 1949 έδινε σταθερά μέρισμα κάθε χρόνο, μέχρι το 2008 όταν με την έναρξη της κρίσης οι τράπεζες έλαβαν στήριξη με τις προνομιούχες μετοχές Αλογοσκούφη

Ο Βασίλης Ψάλτης αναφέρθηκε στο συμπαγές γκρουπ μετόχων, της Unicredit με τη Reggenboerg που δίνει αυτοπεποίθηση στη διοίκηση.

Η χρονιά θα κλείσει με καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ και σύνολο χορηγήσεων στα 33 δισ. ευρώ με οριακή απόκλιση 1% από το στόχο.

Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν όλο το κλίμα του 2023 με την υψηλή ρευστότητα που ευνοούσε τις μεγάλες αποπληρωμές – κυρίαρχη τάση στα τρία πρώτα τρίμηνα – να αποκαθίσταται σταδιακά, δημιουργώντας προσδοκίες ότι το 2024 η πιστωτική επέκταση θα είναι πιο ενισχυμένη

Αναφερόμενος στην αγορά της Ρουμανίας, είπε ότι η Αlpha Bank είχε επενδύσει στη θυγατρική της 450 εκατ., ενώ τα επενδεδυμένα κεφάλαια του νέου σχήματος (τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία) που η Αlpha ελέγχει το 9,9% είναι 2,5 δισ. ευρώ

Το 2024 είπε δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά, υπάρχουν ανοικτά θέματα που συνδέονται και με εκλογικές αναμετρήσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι όαση -όπως είπε χαρακτηριστικά- και αυτό το αναγνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές, συγκυρία που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί η τράπεζα.

Στο δ΄ τρίμηνο του 2023 η Alpha Bank υλοποιεί συνθετικές τιτλοποιήσεις 1,6 δισ. ευρώ και έχει πραγματοποιήσει άλλα 2,5 δισ. τα προηγούμενα τρίμηνα.

Παράλληλα η Alpha Bank είναι παρούσα σε όλες τις χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων σε ενέργεια, υποδομές, τουρισμό, ΔΕΔΔΗΕ, περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό.