Μεσάνυχτα Παρασκευής απέδωσε την επενδυτική βαθμίδα η Fitch, μεσημέρι Δευτέρας έγινε γνωστό ότι υπάρχει-ήδη- αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά περισσότερου ελληνικού χρέους το 2024.
Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.), Δημήτρης Τσάκωνας,
  •   «Σύμφωνα με όσα έχω ενημερωθεί από διάφορους συμμετέχοντες στην αγορά, φαίνεται ότι οι παθητικοί επενδυτές… θα δημιουργήσουν μια πρόσθετη ζήτηση περίπου €6 δισ. -€10 δισ. [μετά την αναβάθμιση της Fitch και την επακόλουθη συμπερίληψη στους δείκτες]. Αλλά μένει να φανεί»,
δήλωσε ο Δημήτρης Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας.
Θυμίζοντας πως και για το 2023 ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την άντληση 7 δισ.€ για να φτάσει τελικά τα 11 δισ.€ καθώς το ετήσιο πρόγραμμα είχε καλυφθεί-ήδη- από τα μέσα του έτους.
“Σαν…ζεστό ψωμί…” όπως χαρακτηριστικά είχε χαρακτηρίσει εκπρόσωπος primary dealer με θέση (κυρίως) στην 15ετή έκδοση.
Μπορεί χθες οι αποδόσεις των Ευρωπαϊκών οµολόγων να κινούνταν ανοδικά, αλλά αυτές των ελληνικών υποχώρησαν στα χαµηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 µηνών.
Η απόδοση του 10ετούς διαµορφώθηκε στο 3,51%, ενώ αυτή των 5ετών τίτλων ισοφάρισε την απόδοση των αντίστοιχων Ισπανικών οµολόγων.
Η αναβάθµιση από τη Fitch, ανοίγει τον δρόµο για την ένταξη των ελληνικών οµολόγων στους διεθνείς δείκτες, κάτι που θα ενισχύσει δραστικά τις εισροές κεφαλαίων.
Πλέον η απόδοση των Ελληνικών 10ετών απέχει µόλις 59 µονάδες βάσης από τα αντίστοιχα Γαλλικά, 50 µ.β. από τα Πορτογαλικά και περίπου 15 µ.β. από τα Ισπανικά οµόλογα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ