Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating υποβάθμισε χθες σε «αρνητική» την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ, το οποίο διατηρεί ακόμη στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη δυνατή, κυρίως λόγω της επιρροής των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.

Ο σοβαρός κίνδυνος να κηρύξει η Αμερικανική Κυβέρνηση  στάση πληρωμών σε λίγες μέρες υποχρέωσε τον FITCH σε αλλαγή στάσης και αλλαγή “outlook”.

Yπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2011 η Standard & Poor’s, πάλι με αφορμή το όριο του Αμερικανικού Δημοσίου Χρέους, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+. Ήταν τότε η πρώτη υποβάθμιση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, που κατείχαν βαθμό ΑΑΑ για 70 χρόνια.

H χθεσινή ανακοίνωση της FITCH αφήνει να εννοηθεί πως είναι πιθανή η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ το προσεχές διάστημα.

Η απόφαση «αντανακλά τις πολιτικές εντάσεις που εμποδίζουν την επίλυση του προβλήματος» που θα δινόταν «με την αύξηση ή την αναστολή της ισχύος του ορίου χρέους» του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς «η προθεσμία πλησιάζει γρήγορα», εξήγησε ο FITCH.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Joe Biden και η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση συνεχίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις τους για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από το Κογκρέσο, απαραίτητη για να αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από το Αμερικανικό Δημόσιο την 1η Ιουνίου, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

 

Oι ΗΠΑ  απέχουν μόλις 8 μέρες από την κρίσιμη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου, οπότε ενδεχομένως και να βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αθέτησης ορισμένων υποχρεώσεών τους.

Οι διαφορές μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους παραμένουν.

Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο συνεχίζονται καθώς υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με βασικές δαπάνες.

Το σχόλιο του Kevin McCarthy επιδείνωσε το ήδη επιφυλακτικό κλίμα στη Wall Street στέλνοντας του βασικούς δείκτες στα χαμηλά ημέρα.

Οι επενδυτές πάντως, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις νέες συνομιλίες που αναμένεται να έχουν σήμερα οι διαπραγματευτικές ομάδες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, προκειμένου να δουν εάν οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για επαρκή μείωση των κρατικών δαπανών από την πλευρά της κυβέρνησης Biden, εξέλιξη που θα άνοιγε τον δρόμο για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα αυξήσει το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ από τους Ρεπουμπλικανούς…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ