Στην πρόσβαση 60.000 Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση, που σήμερα είναι αποκλεισμένες παρά το γεγονός ότι πληρούν πιστωτικά κριτήρια στοχεύει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).

  • Το νέο εργαλείο με την ονομασία «Know your customer», ύψους 2,5 δισ ευρώ, παρουσιάστηκε σήμερα απ’ την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και τη διοίκηση της Hellenic Development Bank HDB παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα HDB ήταν η τράπεζα που κράτησε όρθιες τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που το κράτος τις έκλεισε λόγω της πανδημίας και πλέον εξελίσσεται σε ένα «εργαλείο» για την χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
  • «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω μεγάλη καινοτομία στα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε να μπορούμε να συνδέουμε επενδύσεις, επιχορηγήσεις, χαμηλότοκα δάνεια με την αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στην διπλή πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης, δηλαδή, μετάβασης. 
  • Και πιστεύω ότι είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος τρόπος να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες όχι μόνο για να διακριθούν επιχειρηματικά, τολμώ να πω και για την ίδια τους την επιχειρηματική επιβίωση»,

τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φθηνή χρηματοδότηση

Η συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας HDB στην πρόσβαση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φθηνή χρηματοδότηση είναι καταλυτική στη διάρκεια των δύο μεγάλων εξωγενών κρίσεων (πανδημία και ενεργειακή κρίση).

  • Χάρη στην κρατική χρηματοδότηση τα δάνεια που παίρνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι 40% φθηνότερα από τα δάνεια των τραπεζών.

Επίσης η νέα πλατφόρμα KYC της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB αυξάνει τη διαφάνεια και την ταχύτητα και ενεργοποιεί τις δυνάμεις του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα ώστε να επωφεληθούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά της Περιφέρειας.

  • Η Κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο και όραμα για την ελληνική μικρή και μεσαία επιχείρηση, ώστε να είναι ευέλικτη και διεθνώς ανταγωνιστική στις ξένες αγορές. Ουσιαστικά προτείνει ένα «σύμφωνο για τη μεγέθυνση και στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», δηλαδή ένα πλέγμα φορολογικών, χρηματοδοτικών και ρυθμιστικών κινήτρων και εργαλείων που θα βοηθούν τη μικρή επιχείρηση να γίνει μεσαία και την μεσαία, μεγαλύτερη.

Έτσι η Ελλάδα θα αποκτήσει την κρίσιμη μάζα δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά κάθε στιβαρής και δυναμικής οικονομίας.

41.000 δάνεια σε 34.000 επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια – Τα 3 στα 4 σε μικρομεσαίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η συμβολή της στη χρηματοδότηση, ειδικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ήταν σημαντική :

1) 41.000 δάνεια σε 34.000 επιχειρήσεις δόθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα,
2) 8,5 δισ. ευρώ είναι το σύνολο της πιστωτικής επέκτασης από τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας προς τις επιχειρήσεις,
3) 3 στα 4 δάνεια δόθηκαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις έως 10 εργαζόμενους,
4) 7 στα 10 δάνεια δόθηκαν σε επιχειρήσεις της περιφέρειας εκτός Αττικής και 8 στα 10 σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.

  • Στόχος του προγράμματος που σήμερα ανακοινώθηκε είναι να φθάσει συνολικά σε 100.000 Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε απ’ την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός, το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο θα έρθει να δώσει λύση στον γρίφο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να λάβουν χρηματοδότηση από τις συστημικές τράπεζες.

Κι αυτό διότι πρόκειται για επιχειρήσεις που ενώ είναι υγιείς, δεν φτάνουν στον τραπεζικό δανεισμό, λόγω χαμηλής εμπορικής σημασίας. Έτσι τον ρόλο αυτό θα αναλάβει η ΕΑΤ με στόχο να αυξήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών από 40.000 που είναι σήμερα σε 100.000 μετά την λειτουργία του νέου εργαλείο.

Το τελευταίο ουσιαστικά θα αποτελέσει μία ψηφιακή πλατφόρμα κατά την οποία οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν την αίτηση τους για δάνειο.

Αφού γίνει αυτόματα η επεξεργασία των στοιχείων και της πιστοληπτικής αξιολόγησης απ’ τα δεδομένα της HDB (σσ έχει πρόσβαση επίσης στα στοιχεία του Τειρεσία, της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ) θα γνωστοποιούνται τα διαθέσιμα προγράμματα χρηματοδότησης κάθε τράπεζας.

  • “Ουσιαστικά θα κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνει η τράπεζα παίρνοντας από πάνω τους το φόρτο”

εξήγησε η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Αθηνά Χατζηπέτρου.

Νέα προγράμματα και στόχοι

Κατά την σημερινή εκδήλωση, που έγινε με αφορμή τα τρία χρόνια απ’ τη συγκρότηση της Hellenic Development Bank, ανακοινώθηκαν και τα νέα προγράμματα που “τρέξει” η Αναπτυξιακή Τράπεζα τα επόμενα χρόνια. Συγχρηματοδοτούμενα που στοχεύουν στην ψηφιακή μετάβαση και στον “πράσινο” μετασχηματισμό.

Oι τρεις βασικοί στόχοι της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας HDB:

  1. Να διευκολυνθεί η πρόσβαση των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων, η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.
  2. Η μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.
  3. Η εξωστρέφεια.

Προαναγγέλθηκε επίσης η συμμετοχή της Hellenic Development Bank -HDB σε χρηματοδοτήσεις στα Βαλκάνια αποκαλύπτοντας ότι είναι πολύ κοντά η ευρωπαϊκή πιστοποίηση που θα δώσει τη δυνατότητα στην HDB να γίνει ο  πρώτος ελληνικός φορέας με επενδύσεις σε μη-κράτη μέλη όπως τα Δυτικά Βαλκάνια έως 100 δισ. ευρώ, έως το 2027.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ