Η ομάδα τού έργου «Ξαναφυτεύουμε τους Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες» οργάνωσε χθες Πέμπτη 16 Μαρτίου και ώρα 6μμ στο Αμφιθέατρο τού Γεωπονικού Πανεπιστημίου ευρύτατη συγκέντρωση υπηρεσιακών παραγόντων, αγροτών πού οι ελαιώνες τους πλήγηκαν από τίς πυρκαγιές τού περασμένου καλοκαιριού κι εκπροσώπων τού τοπικού Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Γεώργιος Δελμούζος, ο βουλευτής τού Νομού Γιάννης Μπούγας, ο Δήμαρχος Δήμου Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, η Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού»  Κα Ζωζώ Λιδωρίκη και ο Επίτιμος Πρόεδρος τού Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης πού είναι και ο ιδρυτής και συντονιστής τού έργου «Ξαναφυτεύουμε τούς Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες».

 

Ο Γιάννος Γραμματίδης, για λόγους ιστορικούς αλλά και ως παράδειγμα, αναφέρθηκε στο έργο «Ξαναφυτεύουμε τούς Ελαιώνες τής Αρχαίας Ολυμπίας» στα πλαίσια τού οποίου η ομάδα του δώρισε 135,000 νέα ελαιόδεντρα σε 1770 αγρότες της περιοχής τής Αρχαίας Ολυμπίας πού οι ελαιώνες τους πλήγηκαν από τίς πυρκαγιές τού καλοκαιριού 2021 συμβάλλοντας έτσι στην μερική οικονομική τους ανακούφιση, στην αισθητική αναβάθμιση της ιστορικής περιοχής τής Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Στη συνέχεια, πληροφόρησε τούς παρόντες ότι, μετά από σχετική κυβερνητική πρόσκληση ανέλαβε να επαναλάβει το ίδιο έργο για την κατά το δυνατόν ενίσχυση των αγροτών της περιοχής της Άμφισσας ανέλυσε το έργο «Ξαναφυτεύουμε τούς Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες» πού οι ελαιώνες τους πλήγηκαν από τίς πυρκαγιές τού περασμένου καλοκαιριού.

Ο κ. Γραμματίδης έδωσε λεπτομέρειες τού έργου πού συνοψίζονται στα εξής:

 

Α. Η ομάδα τού έργου, αποτελούμενη από γεωπόνους και διοικητικό προσωπικό, εγκατέστησε Γραφείο Συντονισμού πού λειτουργεί καθημερινά σε αίθουσα τού παλαιού Νοσοκομείου Άμφισσας πού ευγενώς παραχώρησε στην ομάδα ο Δήμαρχος Δ.Δελφών. Τα στελέχη της ομάδας ανέλαβαν να επικοινωνήσουν με τούς 419 αγρότες πού δήλωσαν την ζημιά πού υπέστησαν τόσο στον ΕΛΓΑ όσο και στην Περιφέρεια. Στα πλαίσια αυτής της επικοινωνίας επισκέφθηκαν μέχρι χθες 330 ελαιώνες για την διαπίστωση τής ζημιάς τους ενώ οι επισκέψεις συνεχίζονται.

Β. Η ομάδα τού έργου εντόπισε σέ διάφορα φυτώρια και δέσμευσε ποσότητα 40,000 δενδρυλλίων ελιάς ποικιλίας Άμφισσας με σκοπό να τα διανείμει δωρεάν στους πληγέντες αγρότες στις δηλωθείσες από αυτούς ζημιωθείσες ποσότητες μαζί με το απαραίτητο για την φύτευση λίπασμα ενώ θα καλύψει και το κόστος τού ποτίσματος για το ερχόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ομάδας τα δενδρύλλια αναμένεται να παραδοθούν στους αγρότες μέχρι τα μέσα Απριλίου 2023 και να φυτευτούν μέχρι τα μέσα Μαΐου 2023. Στο σημείο αυτό ο κ. Γραμματίδης πληροφόρησε ότι μαζί με τον Βουλευτή κ. Μπούγα προκάλεσαν την επέμβαση τού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά για την επίσπευση των αυτοψιών τού ΕΛΓΑ έτσι ώστε αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023 ανοίγοντας τον δρόμο τόσο για την εκρίζωση των καμένων ελιών και την φύτευση των νέων δενδρυλλίων όσο και για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών από το πρόγραμμα της Κρατικής Αρωγής.

Γ.  Παράλληλα και μετά από επιπλέον αίτημα τόσο των τοπικών παραγόντων όσο και τής κυβέρνησης, η ομάδα ανέλαβε να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει την εκ βάθρων επισκευή τριών γεωτρήσεων τού ΤΟΕΒ πού έχουν δραματικά βανδαλισθεί, την σύνδεσή τους με την ΔΕΗ και την εγκατάσταση σέ αυτές συστημάτων ασφαλείας και πυρανίχνευσης. Το σχετικό έργο ανατέθηκε ήδη σέ τοπικό εργολάβο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σέ έναν περίπου μήνα.

Δ. Τέλος, η ομάδα ανέλαβε να χρηματοδοτήσει μία σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων 160 αγροτών της περιοχής πάνω σέ καλλιεργητικές της ελιάς κάλλιστες πρακτικές και σέ θέματα αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας πού θα κάνουν μαζί η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Τράπεζα Πειραιώς.

 

Ο Δήμαρχος Δήμου Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, αφού εξήρε την πρωτοβουλία της ομάδας τού έργου «Ξαναφυτεύουμε τούς Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες» και προσωπικά τού κ. Γραμματίδη, ενημέρωσε πως παρά το ότι ο Δήμος δεν έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα, συμμετέχει σε όλες τις ομάδες εργασίας για την ανασυγκρότηση του Ελαιώνα έχοντας  καταθέσει τις προτάσεις του, συνδράμει το έργο της ομάδας του κ. Γραμματίδη με την παραχώρηση γραφείων και του νέου αμαξοστασίου για τη διανομή των δενδρυλλίων, ενώ ενημέρωσε ευχαρίστησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την ενεργή συμμετοχή του.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος τόνισε την στήριξη της Περιφέρειας τόσο για το έργο «Ξαναφυτεύουμε τούς Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες» όσο και για το ευρύτερο έργο της αναβάθμισης και τής ορθολογικότερης διαχείρισης του Ελαιώνα Άμφισσας.

 

Ο Βουλευτής Γιάννης Μπούγας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο πού έχει ήδη ολοκληρωθεί και πού προβλέπει την σύσταση Φορέα Διαχείρισης τού Ελαιώνα Άμφισσας πού αποτελεί χρόνιο αίτημα της περιοχής και πού θα συμβάλλει στην πολυεπίπεδη αναβάθμιση και ανάπτυξη τού Ελαιώνα και στην ορθολογικότερη διαχείρισή του και πού αναμένεται να αποτελέσει πιλοτικό προηγούμενο για την σύσταση ανάλογων φορέων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

Η Πρόεδρος των «Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού» πού συμμετέχει στην ομάδα τού έργου «Ξαναφυτεύουμε τούς Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες», αφού με την σειρά της εξήρε την πρωτοβουλία τού ιδρυτή τού έργου Γιάννου Γραμματίδη τόνισε την πολιτιστική του σημασία για την ιστορική Δελφική περιοχή.

 

Τέλος, ο κ. Γραμματίδης ευχαρίστησε την ΔΕΗ, και ιδιαίτερα  τον Πρόεδρό της κ. Γιώργο Στάση πού από την πρώτη στιγμή ευαισθητοποιήθηκε για την στήριξη τού έργου ως Μέγας Χορηγός του, όπως και άλλους χορηγούς πού στηρίζουν την πολυεπίπεδη ανάπτυξή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here