Φωτορεπορτάζ Θοδωρής Αναγνωστόπουλος – PHOTO PRESS Θ+Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

Σαφές μήνυμα ενόψει εκλογών για δημοσιονομική συγκράτηση στέλνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι

  • «απαιτείται σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υλοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαφυλαχθούν όσα έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία».

H δημοσιονομική πολιτική πρέπει να εστιάσει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως αδιαπραγμάτευτο εθνικό στόχο.

 

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μόνιμου πλεονάσματος 2% του ΑΕΠ ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και στοχευμένων μέτρων στήριξης για τους οικονομικά ευάλωτους.

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

  • «Η μελλοντική πορεία της Ελλάδας, αλλά και της Γερμανίας, είναι συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και με την πρόοδο που συντελείται στον τομέα αυτόν»
  • «Η πορεία προς την ενωμένη Ευρώπη αποτελεί ένα πολιτικό όραμα, καθώς, κατά τον Jean Monnet, «δημιουργώντας την Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι δημιουργούν ένα αληθινό θεμέλιο για την ειρήνη».

Ένας σημαντικός καταλύτης, η κινητήρια δύναμη σ΄ αυτή την πορεία, είναι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) με το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ, να αποτελεί το βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.

Όμως, όπως θα δούμε, πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ. Άλλωστε, όπως είπε και ο Goethe σε ελεύθερη απόδοση, οι δυσκολίες φαίνεται να μεγαλώνουν όσο προσεγγίζουμε το στόχο.

  • «Ο δρόμος για την πλήρη ενοποίηση της Ευρώπης είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος. Οτιδήποτε όμως λιγότερο από αυτό θα οδηγήσει στη σταδιακή περιθωριοποίηση της Ευρώπης και στην απώλεια ευημερίας για τους πολίτες της. Έτσι, πρέπει να επικεντρωθούμε στο στόχο μας: την ενωμένη Ευρώπη της ελευθερίας, της ασφάλειας, της ευημερίας και της δημοκρατίας»

  • «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε θετική, αν και δύσκολη, πορεία. Παρόλο που αντιμετωπίζει αρκετές και σημαντικές προκλήσεις, φαίνεται ότι έχει την δυναμική να υπερβεί τα εμπόδια. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και εδώ, ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά όχι αδιάβατος. Εναπόκειται σε μας, στους πολίτες της ενωμένης Ευρώπης, να αγωνιστούμε για την επίτευξη των στόχων μας και να δράσουμε εκ των προτέρων, όχι εκ των υστέρων, ως Προμηθείς και όχι ως Επιμηθείς.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ