Από το επόμενο έτος θα εφαρμοσθούν οι αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος αφού προηγηθεί νέα διαβούλευση με την αγορά, είπε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θ. Δαγούμας. Πρόσθεσε ότι οι εταιρίες εφαρμόζουν ήδη τιμολογιακή πολιτική και μία ταχύτερη αλλαγή πιθανόν να προκαλούσε προβλήματα.

Όπως είπε ο κ. Δαγούμας, το βασικό πρόβλημα είναι η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία έχει προκαλέσει πίεση στην αγορά, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν  οι τιμές θα παραμείνουν ακόμα και μέχρι το Μάρτιο στα τρέχοντα επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα, δηλαδή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών…

Η ΡΑΕ με το ΥΠΕΝ εξετάζει κατά βάση δύο αλλαγές εφαρμόζοντας δύο κατηγορίες τιμολογίων με τα εξής διακριτά χαρακτηριστικά:

* Τα σταθερά τιμολόγια στα οποία ωστόσο θα υπάρχει και ρήτρα αποχώρησης

*Τα κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία ο καταναλωτής όταν θα υπογράφει θα γνωρίζει το εκτιμώμενο ύψος της διακύμανσης της τιμής της ενέργειας. Σε περίπτωση μάλιστα που στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν είναι ικανοποιημένος θα μπορεί να αποχωρήσει χωρίς πέναλτι. Ο προμηθευτής θα επιλέγει τη ρήτρα θέλει να εφαρμόσει στα τιμολόγιά του, ωστόσο όταν υπογράφει ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει εκτιμώμενο ανώτατο και κατώτατο όριο τιμής.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τον πυρήνα της διαβούλευσης με τις εταιρίες καθώς ο κ. Δαγούμας είπε πως θα τεθούν προς συζήτηση δύο υποδείγματα: Το πρώτο θα αφορά στην προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών και το δεύτερο στο υπόδειγμα του τιμολογίου των λογαριασμών.

Όπως είπε ακόμα ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, στο μηχανισμό των παραπόνων που λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες από τη ΡΑΕ έχουν υποβληθεί περίπου 100 αναφορές οι περισσότερες των οποίων αφορούν στις ρήτρες των τιμολογίων.

Για τις αυξήσεις στο ρεύμα, ο κ. Δαγούμας απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος που έχει ήδη εφαρμοστεί στην αγορά, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει μια πλήρης εικόνα θα πρέπει να αναμένουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτείας να προσαρμόσει την κοινωνική πολιτική και ταυτόχρονα οι προμηθευτές να ενσωματώσουν ένα ποσοστό από το ρίσκο, σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο κάποιες εταιρείες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα εξαιτίας των υψηλών τιμών, ο κ. Δαγούμας αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της αγοράς άλλαξε το καθεστώς και επιβάλλεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τις εταιρείες, προς το ΔΕΔΔΗΕ και το ΔΑΠΕΕΠ. Κάποιες εταιρείες που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου κατέληξε ο κ. Δαγούμας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ