Το ενδεχόμενο ο πληθυσμός της Ελλάδας να μειωθεί κατά ένα εκατομμύριο σε είκοσι χρόνια από τώρα είναι πολύ πιθανό. Η μείωση όμως του πληθυσμού καθεαυτήν αποτελεί ανησυχητική προοπτική; Η μήπως αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο είναι το ηλικιακό κράμα πληθυσμού που θα έχει διαμορφωθεί σε είκοσι χρόνια από τώρα;

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.  Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο καθηγητής δημογραφίας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, εξήγησε ότι μεγαλύτερη πρόκληση «δεν είναι τόσο η μείωση του πληθυσμού (σ.σ σε είκοσι χρόνια από τώρα) κατά ένα εκατομμύριο, όσο το από πού προέρχεται αυτή η μείωση».

Οι αιτίες μείωσης του πληθυσμού

Σύμφωνα με τον κ.Κοτζαμάνη, το πλέον ανησυχητικό είναι πως η μείωση του πληθυσμού της χώρας προέρχεται από δύο παράγοντες. Αφενός, όπως τονίζει ο καθηγητής, έχουμε «μια αύξηση των ηλικιωμένων» και αφετέρου έχουμε μια μείωση των νέων, ενώ ταυτόχρονα προοδευτικά μειώνεται και ο ενδιάμεσος πληθυσμός, δηλαδή «ο πληθυσμός κάτω των 15 ετών, αλλά και οι Έλληνες 15-64».

Ριζική αλλαγή του πληθυσμού

«Σήμερα το 21% των Ελλήνων είναι άνω των 65 ετών, σε μια εικοσαετία ένας στους τρεις, το 30%, θα είμαστε άνω των 65 ετών, ενώ οι νέοι που σήμερα είναι περίπου 15% θα μειωθούν στο περίπου 11%, επομένως αλλάζει ριζικά η δομή του πληθυσμού μας», σημείωσε ο κ.Κοτζαμάνης, κάτι που, όπως τόνισε, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της Ελλάδας «σε πάρα πολλούς τομείς, που σήμερα δεν τους φανταζόμαστε, όπως υγεία, παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και άλλους τομείς τους οποίους θα πρέπει να προσαρμόσουμε, έτσι ώστε, έως σε κάποιο βαθμό, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις, να μην εκτεθούμε συνταρακτικά σε σχέση με τις αλλαγές που έρχονται». Σε αυτό το πλαίσιο και «εάν δεν μας αρέσουν αυτές οι επιπτώσεις, (πρέπει) να πάρουμε μέτρα», σημειώνει.

Ο κ. Κοτζαμάνης προσδιόρισε δε σε δύο τα βασικά μέτρα που πρέπει και δύναται να ληφθούν:

  • «το ένα», είπε, «είναι να περιοριστεί η έξοδος, η φυγή από τη χώρα και δεύτερο είναι να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο για την τεκνογονία περιβάλλον».

Το βασικό δημογραφικό σενάριο

Εν συνεχεία, ο κ.Κοτζαμάνης τόνισε πως με βάση αυτά τα στοιχεία, το βασικό σενάριο που ισχύει για τη χώρα είναι ότι «ο τελικός αριθμός παιδιών, που θα φέρουν στη ζωή οι γυναίκες στην Ελλάδα θα είναι μικρότερος, λίγο μικρότερος σε κάθε γενιά από αυτό των γονιών τους». Ο κ.Κοτζαμάνης τόνισε δε πως η κρίση σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη παράμετρο έπαιξε το ρόλο της καθώς «νέα ζευγάρια, νέοι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας έχουν φύγει, ενώ έχει μειωθεί -παρά το ζήτημα των προσφύγων και τα όσα λέγονται- ο αριθμός των εισόδων από το εξωτερικό»: η ζυγαριά και αυτή τη δεκαετία που διανύουμε είναι αρνητική, καταλήγει ο Έλληνας καθηγητής δημογραφίας που εξηγεί πως με αυτό τον τρόπο ο πληθυσμός της Ελλάδας «επηρεάζεται από δύο αρνητικές ζυγαριές».

Μειώνεται ο συνολικός πληθυσμός, μειώνεται και ο πληθυσμός της εργάσιμης ηλικίας

Ο πληθυσμός 20-65 ετών, της εργάσιμης δηλαδή ηλικίας, μειώνεται διαρκώς προσέθεσε ο κ.Κοτζαμάνης που τόνισε πως έτσι στη χώρα «είμαστε όλο και πιο ηλικιωμένοι, αυξάνεται η μέση ηλικία μας» κάτι που συνδυάζεται αρνητικά και με την ίδια τη φύση της εργασίας στα επόμενα χρόνια.

«Θα πρέπει να έχουμε ανθρώπους σε ηλικία εργασίας, νέους ανθρώπους – είμαστε στην 4η και 5η βιομηχανική επανάσταση – άτομα που θα έχουν υψηλή παραγωγικότητα για να παράγουμε τον πλούτο μας. Αν συνεπώς έχουμε εργαζόμενους που ο αριθμός τους μειώνεται και η ηλικία τους αυξάνεται αυτό δεν είναι και το καλύτερο δυνατό για την 4η βιομηχανική επανάσταση για την οποία μιλάμε όλοι μας», προσέθεσε ο Ελληνας επιστήμονας που κατέληξε να περιγράφει και κάποια πιθανά αντίμετρα για τη μείωση και τη γήρανση του πληθυσμού.

«Σημαντικό είναι και πως έχουμε ανεργία και το όταν έχουμε 800.000 ανέργους δεν είναι και ιδιαίτερα ευνοϊκό. Πρέπει να προγραμματίσουμε το άμεσο μέλλον μας με βάση το ότι υπάρχουν μερικά πράγματα δεν αλλάζουν και από την άλλη οι τάσεις αυτές που θεωρούμε ότι δεν είναι ευοίωνες θα πρέπει να λάβουμε μέτρα ώστε να τις αλλάξουμε ελαφρώς, να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό για την τεκνογονία περιβάλλον», κατέληξε ο Ελληνας καθηγητής δημογραφίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here